Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774

În afară de 2 mai, salariații mai au șapte zile libere legale anul acesta


Angajatorii vor trebui să dea liber salariaților care lucrează cu program obișnuit (de luni până vineri), în data de 2 mai, luni, adică a doua zi de Paște, dat fiind că anul acesta Sărbătoarea Învierii Domnului și Ziua Muncii se suprapun. În afară de această zi liberă, salariații vor mai avea, până la finele anului, încă șapte libere legale, din care cinci pică în timpul săptămânii. Astfel, vor mai fi libere următoarele zile: 19-20 iunie (duminică și luni), adică prima și a doua zi de Rusalii; 15 august (luni), de Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (miercuri), de Sfântul Andrei; 1 decembrie (joi), de Ziua Națională a României; 25 și 26 decembrie (duminică și luni), adică prima și a doua zi de Crăciun. 
 Potrivit Codului muncii, în afară de cele 12 zile libere legale câte sunt prevăzute în total pe parcursul unui an, persoanele care aparțin altor culte religioase legale, în afara celor creștine, mai au dreptul și la câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. De menționat este faptul că prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii, pe care angajatorii sunt obligați să le acorde. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, anul trecut, că angajatorii care au ca domeniu de activitate vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare în centrele comerciale își pot chema salariații la muncă în zilele de sărbătoare legală, numai dacă le acordă acestora compensații. 
 Salariații care sunt nevoiți să lucreze, totuși, în zilele declarate libere legale, cum ar fi, de exemplu, cei din spitale, unități de alimentație publică sau în fabrici în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul ori la compensarea cu timp liber corespunzător, ori să li se acorde un spor salarial. Acestea trebuie acordate obligatoriu de către angajator. Codul muncii prevede clar că această compensare cu timp liber corespunzător se face în următoarele 30 de zile de la data zilei libere neacordate. „În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, mai reglementează Codul muncii.
 Amenzile cu care sunt sancționați, conform legii, angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensații celor care lucrează în aceste zile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?