Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Campania „NU AGRESAȚI CADRELE MEDICALE” ajunge în Vrancea


Campania națională „Nu agresați cadrele medicale”, lansată de Federația Sanitas în luna ianuarie, ajunge și în județul Vrancea. Potrivit lui Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, săptămâna viitoare în județul nostru va fi organizată o întâlnire în cadrul căreia se vor purta discuții pe tema agresiunilor asupra cadrelor medicale și se va încerca găsirea unor soluții pentru împiedicarea unor astfel de situații. De asemenea, se va încerca găsirea unor soluții pentru indentificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență în spitalele vrâncene. „Săptămâna viitoare vom organiza o întâlnire la nivel local pe această teamă și sperăm ca printre invitați să fie și reprezentanți ai autorităților locale”, ne-a spus Claudiu Grosu, care a adăugat că detaliile întâlnirii urmează să fie puse la punct zilele următoare.
    Campania „Nu agresați cadrele medicale” a fost lansată pe data de 25 ianuarie a.c., la București. Președintele Sanitas, Leonard Brărescu, a declarat atunci că lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar. „Studiile recente au arătat ca aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați (studiul este realizat de Colegiul Medicilor București în 2015). Din păcate, foarte puțini depun plângeri. Campania are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură – fizică sau verbală”, a declarat Leonard Brărescu.
    Potrivit reprezentanților Sanitas, „motorul” de pornire a campaniei l-a constituit incidentul petrecut în luna decembrie a anului trecut la Spitalul Elias din capitală. Aici, un un pacient internat în secția de neurologie a agresat fizic două asistente.

Cadre medicale agresate și în Vrancea

    Vrancea nu a fost ferită de astfel de incidente. La aproape toate unitățile medicale din județ a fost cel puțin un caz de acest gen. Spre exemplu, în septembrie 2014, la Camera de Gardă a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, a fost mare scandal. Rudele unui copil decedat și-au smuls părul din cap, s-au tăvălit pe jos și au agresat o infirmieră, dar și pe supraveghetorul de la Secția de Psihiatrie. Totul s-a petrecut după ce o ambulanță a adus la unitatea medicală un copil de 2 ani și 4 luni din Tâmboiești, care era decedat. După ambulanță, în curtea Spitalului au venit aproximativ 15 persoane de etnie romă, aparținători ai copilului, care le-au cerut cadrelor medicale să le dea copilul să-l aducă la Focșani ca să-l facă bine. Au început apoi să facă scandal la Camera de Gardă și să amenințe că dau foc spitalului. Apoi l-au agresat pe supraveghetorul de la Secția Psihiatrie, căruia i-au lăsat și semne, dar și pe o infirmieră. Au îmbrâncit-o și au înjurat-o. Doar poliția i-a putut liniști pe scandalagii.
    Cazuri similare au fost și la Spitalul Județean Focșani. Unul dintre acestea s-a petrecut în septembrie 2012. O asistentă și o infirmieră de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, din Focșani au trecut prin clipe de coșmar după ce aparținătorul unui pacient care a decedat și-a pierdut mințile și a început să le lovească și să spargă geamuri. Cea care a făcut circ a fost o femeie, din Focșani, căreia îi murise mama în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. La aflarea veștii, fiica femeii a început să facă scandal, nevrând sub nicio formă să accepte că mama ei a murit. Ea a început să acuze personalul medical că nu a făcut tot ce ar fi trebui pentru a-i salva viața femeii și apoi a început să lovească. Sursele noastre ne-au spus atunci că infirmiera și asistenta au primit mai multe lovituri cu palma. Totodată, femeia  a spart cu pumnul două geamuri, unul de la intrarea în secția și celălalt de la rezerva în care a fost internată mama sa. Femeia era însoțită de mai multe persoane de etnie romă care la rândul lor au jignit întreg personalul medical. În cele din urmă, la fața locului au ajuns patrule mixte formate din polițiști și jandarmi.
    Exemplele date anterior sunt doar câteva dintre incidentele petrecute în spitalele vrâncene.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?