Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Găluști de mămăliguță și Țelină naturală


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână vă prezentăm ”Găluști de mămăliguță” și ”Èšelină naturală”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Găluști de mămăliguță

Fă o mămăliguță feartă bine, cu unt și cu parmezan ras, ca să fie grasă. Pregătește mai ‘nainte o mâncare de trufe sau ciuperci tăiate rotund într’un  sos cu Maderă sau cu vin alb, puțină ceapă tăiată bine și prăjită, o lingură de smântână, piper, sarea necesară și zeama de la o jumătate de lămâe. Pune apoi toate acestea să fearbă până ce vor scădea puțin. După aceea ia cu o lingură adâncă din mămăliguță, fă în ea un deșert cât lingura și pune în el puțină umplutură; pune deasupra altă bucățică de mămăligă, și în chipul acesta faci mai multe și le pui pe o sită. Apoi pregătește 150 grame de lapte dulce, cu un miez de pâine muiat în el și cu un gălbenuș de ou; bate-le bine cu puțină sare, și când vrei să dai la masă, tăvălește găluștile în această compoziție, pune-le să se rumenească puțin în unt clocotit și dă-le la masă fierbinți.

Èšelină naturală

Ia țelinele curățate și spălate și ferbe-le în apă cu sare; după ce au fert, rumenește-le cu unt și servește-le cu o zeamă de unt topit, sare, piper și pătrunjel tocat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?