Stancu Èârpoca, în vârstă de 52 de ani, din satul Tîrîtu, comuna Poiana Cristei, a decis în data de 14 mai 2015 să meargă la un control medical, deoarece obosea foarte repede și nu se mai putea deplasa. A mers la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, unde a fost diagnosticat cu tumoare la plămânul drept, iar în urma biopsiei făcută la București, s-a descoperit că este malignă (cancerigenă), într-o stare foarte avansată, nemaiputând fi operat. În prezent este dependent de un aparat de oxigen pe care l-a primit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în urmă cu o lună de zile.
Dincolo de suferința provocată de boală, Stancu Èârpoca este chinuit în prezent și de spaima că nu va putea ajunge să-și facă tratamentul necesar pentru că nu are o simplă trimitere! Document care ar fi trebuit dus, zice el, încă de la începutul acestei luni la Secția Oncologie a Spitalului Județean, pentru a fi înregistrat, așa încât să înceapă chimioterapia. Bolnavul a povestit că deși a insistat, doctorița din comuna Poiana Cristei, Mihaela Andrei, refuză să-i elibereze trimiterea până pe 11 februarie, însă a doua zi, adică pe 12 februarie, omul trebuie deja să fie programat pentru a putea începe cura de citostatice la Focșani. „În lipsa pacientului, doctorița refuză să-i elibereze trimiterea, însă el nu se poate deplasa din cauza aparatului de oxigen care cântărește 24 de kilograme și funcționează pe bază de curent electric. A mers soțul meu, a mers chiar și primarul, însă în continuare, doctorița refuză să-i elibereze trimiterea! Nu ne-a spus din ce motiv”, ne-a declarat nașa lui Stancu, Anișoara Necoară.
Până la vârsta de 52 de ani a dus o viață extrem de grea
Chiar de la vârsta de 15 ani, Stancu Èârpoca a fost greu încercat de soartă. Și-a pierdut mai multe degete de la mâna dreaptă la un circular, motiv pentru care a fost încadrat în gradul accentuat de handicap. A încercat să-și facă o familie, însă după ce i s-au născut cei doi copii și s-au făcut mai mărișori, a divorțat. Singurul „serviciu” pe care l-a avut a fost munca cu ziua, iar din banii astfel câștigați, a fost obligat de instanță să plătească pensie alimentară de 230 lei de fiecare copil. „N-am avut mereu de unde să strâng atâția bani, iar fosta nevastă m-a dat în judecată. Și așa am ajuns la pușcărie pentru șase luni. Am stat într-o baracă cu 147 de deținuți, dormeam în paturi suprapuse pe trei etaje. Eram separați de cei cu fapte mai rele, eram scoși la muncă… Dar nu a fost ușor. Apoi m-am cununat religios cu o altă femeie, care este acum plecată în Italia, dar nu am trăit împreună, ne-am logodit la biserică numai ca să fim în regulă când dăm de pomană”, a povestit nea Stancu. Acum, când nu mai poate nici munci, nu se mai poate ține nici măcar pe picioare și nici respira, bărbatului îi este foarte greu. Din indemnizația sa de handicap de 270 de lei n-a reușit mereu să-și cumpere tratamentul de care are nevoie, așa că s-a trezit de multe ori și în situația de a nu-l mai lua, cu toate riscurile ce decurg de aici. În plus, „drumurile la Focșani mă costă de fiecare dată 200 de lei, sunt luni în care nu îmi pot cumpăra tratamentul pentru că nu am bani. Singurul ajutor sunt vecinii, care mă ajută cu aprinsul focului, îmi dau de mâncare și mă ajută cu treburile prin casă. Am și multe datorii prin sat, că n-am avut încotro”, a declarat bietul om.
Trăiește într-o cameră de 9 metri pătrați, sursa de încălzire a acestei camere fiind o sobă veche din lut, iar podeaua este de asemenea din lut. Ca și cum n-ar fi de ajuns, omul trăiește cu teama că din cauza vremii s-ar putea întrerupe curentul electric, lucru care i-ar putea fi fatal, deoarece aparatul de oxigen nu are baterie care să salveze situația.
„Biletul de trimitere se eliberează în prezența pacientului”
Contactată de reporterii noștri, medicul de familie Mihaela Andrei, a declarat că nu face decât să respecte legea. „Conform legii, biletul de trimitere se eliberează în prezența pacientului. Este bătaie de joc, am fost amenințată de către acest om! Are programare pe 11 februarie, însă cu toate astea mi l-a trimis pe primar, a trimis rude, dar el nu vine. Nici măcar n-am fost solicitată să merg la domiciliul acestuia. Eu n-am refuzat să-i eliberez trimiterea. Înțelegem cazul, pe data de 11 februarie poate veni cineva pentru bilet. Omenește e posibil, legal, nu prea…”, a spus doctorița Andrei.
Primarul comunei Poiana Cristei a spus că el însuși, împreună cu tot Consiliul Local, s-a implicat în ajutorarea lui Stancu Èârpoca, fiind un caz extrem de grav. I-au acordat ajutor de urgență, l-au transportat chiar cu mașinile personale la spitalele unde a făcut analize și controale. Primarul Vlad Petruș nu găsește nicio explicație pentru refuzul medicului din comună în eliberarea trimiterii. „Am trimis personal un băiat de aici din Primărie la doamna doctor, să-i dea trimiterea pentru nea Stancu. Este un caz foarte grav și are nevoie de această trimitere acum, la începutul lunii. Probabil doamna doctor nu a citit bine diagnosticul și nu știe că Stancu Èârpoca nu mai este în putere să se deplaseze. N-a știut situația reală și s-a ajuns la situația aceasta. Sper, totuși, ca până mâine (azi – n.r.) să se rezolve” , ne-a declarat primarul comunei Poiana Cristei, Vlad Petruș.