Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Vladimir Beliș: Medicina legală este atipică față de alte specialitățiMedicina legală este atipică față de alte specialități medicale, a afirmat duminică profesorul dr Vladimir Beliș, arătând că niciunui tânăr care intră la medicină nu îi vine în minte ”în acel moment că poate deveni doctor legist”. „Atunci când un tânăr încearcă să pătrundă în medicină, în lumea medicală, nici într-un caz nu îi trece prin minte că va face medicină legală. Un tânăr care vrea să facă medicina de ce intră la medicină? Intră ca să aibă o poziție socială, pentru o situație materială bună și mai puțin de ce ar trebui să fie pe primul loc — pasiunea pentru îngrijirea unui bolnav, aceasta ar fi ideal. Dar nici într-un caz nu face acest pas pentru a face medicină legală. Care sunt specialitățile vizate de toată lumea se știe: păi vreau să mă fac chirurg, vreau să mă fac medic internist, cardiolog, obstretician, acestea sunt specialitățile vizate. Îi trece cumva cuiva prin cap ă facă medicina legală? Nu”, a declarat duminică Vladimir Beliș în cadrul conferinței „O jumătate de veac în serviciul medicinei legale”, la Teatrul Național.
El a susținut că medicina legală este acea specialitate care își pune toate cunoștințele în slujba justiției ori de câte ori este necesar pentru anumite precizări, cunoștințe medical-biologice. „Studenții nu reușesc să perceapă importanța acestei discipline. În anul șase când ajung să facă și medicină legală, dintr-o serie de 80 de studenți dacă vin la curs 20 sau 25. Iau notițe cu indigoul și le distribuie celorlalți. Am predat la trei facultăți și la Universitate, Facultatea de Drept, unde în marele amfiteatru care era de 350 de locuri nu încăpeau toți, stăteau și pe scări. De ce cei de la Drept erau mai interesați decât cei de la Medicină este o întrebare. Același lucru se întâmpla și la cealaltă școală de învățământ superior care se numește Academia de Poliție, care scoate tot juriști și are în program medicină legală. Din păcate, medicina legală, dintr-un motiv pe care eu îl știu dar nu îl spun, a fost scoasă de la universitățile de stat și a rămas ca disciplină opțională. Întrebarea este: un jurist nu are nevoie de medicină legală? Cred că da”, a mai spus fostul director al IML.
În context, medicul a vorbit despre celebrul caz Râmaru, a cărui a treia victimă a fost autopsiată chiar de el, despre modul în care criminalul a fost prins, dar și despre cazurile Samoilescu și Èšundrea și erorile judiciare. Beliș a relatat și despre autopsia făcută scriitorului Marin Preda, dizidentului Ursu, Ioan Mihalea și Mihaelei Runceanu.
În opinia sa, cele mai tragice evenimente au fost cutremurul din 1977, când la INML au fost aduși 1.500 de morți și Revoluția, când au fost aduse aproape 500 de cadavre. „Nu mai era loc să îi pui decât în curte. Unii erau de nerecunoscut și trebuiau utilizate metode criminalistice de identificare”, a spus profesorul, adăugând că, demolarea vechiului institut de Medicină legală, la comanda fostului președinte Nicolae Ceaușescu, a reprezentat o mare eroare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?