Ioana Haută, de 80 de ani, din Focșani, trăiește într-un apartament în care de câțiva ani zice că nu mai are căldură și nici apă caldă. Spune că toate necazurile i se trag de la vecinul de deasupra, din apartamentul căruia ar curge apa și ar inunda-o mereu. Femeia mai spune că toate datoriile la întreținere ce se pot citi în dreptul numelui său, pe lista afișată în avizierul blocului, nu sunt adevărate, că le-ar fi plătit, dar că în continuare i se reține un sfert din cuantumul pensiei… „Primăria cred că îmi reține din pensie, spune că pentru concesiune, că am un teren pe care să-mi construiesc casă pe Comisia Centrală, dar terenul nu mi l-a dat cu concesiune, mi l-au dat pe vremea comunismului. Mă judec cu Primăria pentru el! Ce am pățit și acolo, cât m-au furat hoții nu mai zic! De mulți ani trăiesc o viață de coșmar, curge mereu apă pe pereți de la apartamentul de deasupra mea. Cel care stătea acolo a plecat și a lăsat apa să curgă și m-a inundat continuu! M-am judecat și cu Asociația de locatari! Mai mult, în 2009 a luat foc acoperișul blocului, a dat cineva foc, care a fost și condamnat și pus să îmi plătească despăgubiri 50 de milioane (lei vechi-n.r.) pe care nici în ziua de azi nu mi le-a plătit! Nu mai pot să trăiesc așa, curge apa pe mine! Se dărâmă pereții! Ce mă fac dacă vine un cutremur?!”, spune Ioana Haută.
Femeia a explicat că s-a judecat și încă se judecă în multe cauze, încercând să-și găsească dreptatea pe care o știe ea. Dar la ziar zice că a venit să spună și să afle toată lumea că marea ei nemulțumire este că „o să-mi cadă apartamentul într-o zi! Că nu vrea nimeni să deschidă ușa apartamentului de deasupra, să oprească apa! Și în plus, tot din cauza celui de deasupra am rămas și fără căldură și apă caldă, că a tăiat țeava și eu n-am apucat să-mi schimb țevile!”.
Evident, am însoțit-o pe octogenară acasă la ea, așa încât să ne convingem cu ochii noștri că cele relatate sunt, ori ba, adevărate.
Un apartament vraiște!
Ușa apartamentului de la etajul trei, din scara unde locuiește Ioana Haută, vorbește de la sine despre lipsurile cu care se confruntă femeia. Este singura ușă din bloc rămasă neschimbată încă de când s-a construit blocul. Iar dincolo de ea… o imagine pe care nu cred că vreunul dintre noi am vrea să o numim „acasă”.
Prima dată, proprietara ne invită să-i vedem baia, acolo unde, explică ea, se întâmplă mereu să-i curgă apa de sus, din apartamentul nelocuit. O baie în care numai la igiena personală nu te poți gândi, cu pereți spoiți, cu chiuveta înnegrită de mizerie, cu cada aproape la fel… cu cimentul gol și negru, cu tot felul de plase puse prin colțuri, cu cârpe atârnate și cu singurele lucruri amintind de curățenie: un săpun pe un colț al căzii, periuțe și pastă de dinți, într-un pahar pe etajera din dreptul chivetei… „Uitați-vă pe tavan, uitați-vă cum mi-a tăiat țeava! Mereu curge apă de sus, mă inundă!”, a spus femeia, indicând cu mâna locul respectiv. Și într-adevăr, în jurul găurii astupate se vedeau urmele unei vechi inundații, pentru că în momentul vizitei noastre tavanul era uscat.
Apoi, Ioana Haută ne-a invitat să-i vedem și bucătăria, acolo unde ne-a explicat că tot vecinul de sus i-ar fi tăiat aerisirea, pentru ca apoi, să ne ducă prin cele două încăperi – sufrageria și dormitorul – pline de saci, plase și plăsuțe pline cu haine sau cu cine știe ce alte obiecte… „Uitați-vă cum stau, fără căldură, cu un singur rând de geamuri, vai de capul meu!”, a spus, deschizând și închizând ferestrele cu rame scorojite.
În dormitor, pe un taburet așezat în apropierea patului, Ioana Haută a așezat o aerotermă cu care încearcă să se încălzească în zilele și nopțile mult prea friguroase. „Că altfel ce pot să fac? Èevile mi-s tăiate, căldură n-am ca toți oamenii… Nu știu ce să mai fac! M-am judecat cu administrația, m-am judecat și cu ăsta de sus că m-a inundat… Altceva nu mai știu ce să fac… Bine că ați venit să filmați! Dar să filmați și afară, să vedeți cum se macină peretele!”, a mai spus femeia, explicând că acesta s-a măcinat în urma focului pus în podul blocului de o persoană care a fost, de altfel, condamnată și care ar trebui să-i plătească Ioanei și altor păgubiți daune substanțiale. „Dar încă n-a plătit nimic”, zice femeia.
În 9 ani, peste 20 de dosare înregistrate la Judecătoria Focșani
Am bătut la ușa apartamentului de deasupra celui în care locuiește Ioana Haută și, într-adevăr, nu a răspuns nimeni. Am încercat să vorbim și cu președintele asociației, care locuiește pe aceeași scară, dar nici el nu a fost de găsit. Ne-a deschis totuși ușa persoana care a fost cu ceva timp înainte administrator. „Numai ziarul nu l-a mai adus doamna, că în rest a făcut tot ce se putea… Din cauza problemelor care le-a tot făcut, eu am renunțat să mă mai ocup de administrație. Deasupra ei (Ioanei Haută – n.r.) nu stă nimeni, proprietarul e mort, soția și fiul sunt plecați în străinătate. Nu cred că are cum să curgă apa dacă nu stă nimeni acolo. Eu nu știu dacă e debranșată sau nu de la căldură, că dacă nu m-am mai ocupat de administrație… dar ce vă pot spune e că pe țevi merge căldura, iar eu stau chiar sub apartamentul ei. Dacă ea nu își pune la punct calorifele și țevile… Nu se gospodărește, asta e tot, că pe țevi, cum vedeți, merge căldura”, a explicat fostul administrator.
Alt vecin ne-a spus că nu prea dorește nimeni să vorbească fiindcă Ioana Haută face mereu procese. Și într-adevăr, din anul 2007 și până în 2015, femeia figurează cu peste 20 de dosare înregistrate la Judecătoria Focșani, în care s-a judecat cu Primăria Focșani, cu Asociația de locatari ori a fost nemulțumită de soluțiile date în dosarele ei.
Singură la 80 de ani, după o viață grea
Ceea ce se poate constata fără urmă de îndoială este că prezentul Ioanei Haută este destul de chinuit. Mereu pe drumuri, ca să-și caute acea dreptate pe care susține că o are, când se întoarce acasă nu găsește nici un mediu prietenos și cald, și nici vreun suflet de om căruia să-i spună of-ul. „M-am căsătorit la 18 ani, iar primul copil mi-a murit de mic. Am stat la părinții mei la Călieni, Nănești, împreună cu soțul. Am născut ceilalți doi copii, o fată și un băiat. Băiatul mi-a murit în 2012, la 53 de ani… Fata este în viață, e recăsătorită, dar e în Italia, n-are cum să mă ajute, are viața ei și greutățile ei… După ce mi-a murit soțul am dat copiii la internat, să învețe carte. Am muncit de mi s-au frânt oasele să plătesc internatul. Făceam naveta de la Călieni…. Am muncit la sera de la Mîndrești, apoi la ILF. De acolo am plecat la Brăila, unde am lucrat greu, la fiare și la vopsitorie excavatoare. Apoi am venit prin transfer la Fabrica de conserve de aici, din Focșani, de unde am și ieșit la pensie. Am 35 de ani de muncă și o pensie de 639 de lei, din care 150 de lei sunt rețineri și mai iau doar 489 de lei, și nici măcar nu mi se reține pe drept!”, spune Ioana.
Apartamentul în care locuiește astăzi spune că a fost al surorii ei, care inițial a luat-o pe fata Ioanei să stea împreună cu ea în apartament, și apoi și pe Ioana, ca să nu mai facă o navetă atât de grea. „Mi-a zis să stau cu ea și să plătesc eu pentru apartament. Așa că eu l-am cumpărat, și așa am devenit proprietară. Dar uite ce probleme am acum cu el! Mai întâi a stat deasupra unul care tăia cioate în sufragerie, să facă focul cu ele. A plecat ăla, în locul lui a venit altul, care a murit. A rămas femeia lui și băiatul, ea a plecat în Italia, a rămas băiatul în apartament, și aducea în el fel de fel de muieri și mă inunda. A plecat și el, apartamentul a rămas părăsit, dar tot mă inundă! Când s-au înlocuit țevile, eu n-am apucat să le schimb și mi-a tăiat țeava de încălzire de ani de zile în urmă. A mai fost și incendiul de la acoperiș și s-au măcinat pereții, dar nimănui nu-i pasă! Iar nemulțumirea mea este că o să cadă pereții apartamentului meu! Doamne ferește de un cutremur!”, a explicat Ioana Haută.
Acum, noi nu știm unde este dreptatea octogenarei și dacă va considera că și-a găsit-o vreodată. Bănuim însă că are mare nevoie de cineva care să-i fie alături. Să o ajute să-și ordoneze casa, să o consilieze… Sau măcar să-i aline, prietenește, revolta și spaimele sufletului.