Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Copii, adulți și gravide, scoși cu șenilatele din INFERNUL ALB. Salvatorii au ajuns cu greu la bolnavi


Vremea de coșmar, de duminică, a făcut ca la unele urgențe medicale să se ajungă foarte greu. În această situație s-au aflat un bărbat cu afecțiuni cardiace din Stupina, comuna Măicănești, și o gravidă din Bogza, comuna Sihlea, la care s-a ajuns cu șenilatele ISU, dar și doi copii mici. În alte cazuri, ambulanțele au mers în spatele utilajelor de deszăpezire pentru a putea ajunge la pacienți. Ieri s-a intervenit și pentru scoaterea din troiene a unor mașini care au rămas înzăpezite. Printre persoanele care nu și-au mai putut continua deplasarea cu mașina s-a numărat și o gravidă. În toate aceste cazuri au intervenit cu utilaje administratorii  drumurilor, dar și voluntarii de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență de pe raza comunelor. Aseară, șapte mașini, în care se aflau 20 de persoane, au rămas înzăpezite la Măicănești, pe DN 23. Imediat ce s-a primit apelul prin 112, la fața locului a ajuns administratorul drumului și cei de la SVSU, situația fiind rezolvată în scurt timp. 

    Două persoane, respectiv un bărbat cu afecțiuni cardiace și o gravidă, au fost scoase din nămeți cu șenilatele, fiind aduse la echipajele medicale pentru a fi transportate la spital. Primul apel s-a primit de la Stupina, comuna Măicănești. Aici, drumul național 23 B a fost blocat încă de la primele ore ale dimineții de ieri, așa că ambulanța nu a putut ajunge la pacient, un bărbat de 79 de ani, cu afecțiuni cardiace.
    Către bolnav au plecat o autospecială de transport victime multiple și o șenilată de la Detașamentul de Pompieri Focșani, dar și o ambulanță de la SAJ. Aceasta din urmă s-a oprit la un moment dat, pompierii fiind cei care au ajuns până la bărbatul cu probleme medicale, cu șenilata. Pacientul a fost preluat de pompieri și adus până la ambulanța din cadrul SAJ. Apoi, bolnavul a fost adus la spitalul din Focșani pentru investigații și îngrijiri medicale de specialitate.

Gravidă la termen, scoasă din troienele de la Bogza

    Foarte greu s-a ajuns și la o gravidă la termen din satul Bogza, comuna Sihlea. Pentru că nu s-a putut ajunge nici cum la ea cu ambulanța, s-a cerut ajutorul  pompierilor, care s-au dus la fața locului cu o autospecială de transport victime multiple. Chiar și așa, intervenția a fost destul de dificilă.
    Gravida are 24 de ani, este la a doua naștere și era programată să aducă pe lume al doilea copil în jurul datei de 20 ianuarie. Ea se afla în evidența medicului de familie din comună și figura inclusiv pe lista gravidelor ce urmează să nască zilele acestea, listă care odată cu anunțarea Codului Portocaliu, a fost transmisă de inspectorii de la DSP către ISU și Prefectură. 
    S-a apelat la intervenția autospecialei pentru transport victime multiple și a șenilatei și pentru salvarea unui copil de numai un an. Acesta avea febră, fiind chemată ambulanța pentru a-l aduce la spital. Aceasta a rămas înzăpezită în zona comunei Obrejița, așa că s-a intervenit imediat cu un autogreder de la SVSU Sihlea. Ambulanța a ajuns în scurt timp la copil, pe care l-a preluat și l-a transportat la spital.
    Managerul Ambulanței Vrancea, medicul Vitalie Bețișor, ne-a declarat că autosanitarele nu au întâmpinat probleme majore, intervenind la toate cazurile. Cu toate astea, timpul de intervenție la caz a crescut, din cauza ninsorii și a viscolului. „S-a intervenit la toate cazurile, în condiții de iarnă. La unele cazuri s-a intervenit mai greu, dar s-a ajuns. Pe lângă copilul de un an, bărbatul de la Stupina și gravida de la Bogza, am mai avut un copil de șase luni din Sihlea, unde ambulanța a ajuns cu ajutorul unui utilaj tip volă, plus că am mai transferat preventiv două gravide din Dumitrești la spital. În cazul gravidei din Bogza, starea ei este bună, este supravegheată medical, iar membranele sunt intacte. Până acum (aseară-n.r.) nu am întâmpinat probleme majore. Se ajunge la toate cazurile, chiar dacă în mediul rural se intervine mai greu. În situațiile în care avem nevoie, ambulanțele sunt însoțite de utilaje de deszăpezire”, ne-a declarat medicul Vitalie Bețișor, managerul SAJ Vrancea.

O femeie din Căiata a avut probleme de respirație

    O femeie de 71 de ani, din satul Caiata, comuna Sihlea, avea nevoie urgentă de ajutor medical aseară, în jurul orei 19.00. Pentru că ambulanța nu putea ajunge la ea, din cauza zăpezii care a blocat drumul, în ajutorul femeii a plecat un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Focșani cu o autospecială de transport victime multiple.
Potrivit unor surse, femeia suferea de dispnee (greutate în respirație în boli cardiace sau respiratorii-n.r.). Pompierii au fost ajutați să ajungă la pacientă de un utilaj de intervenție. 
   
Mașini și oameni blocați în nămeți

    Probleme au fost și pe drumurile județene din Vrancea. Mai multe mașini pline cu oameni au rămas blocate în nămeți, atât pe drumurile naționale cât și pe cele județene. Astfel, la ora 12.43 s-a sesizat faptul că un autoturism, în care se afla o persoană, a rămas înzăpezit pe DN 23 pe raza localității Măicănești. La fața locului s-a deplasat administratorul drumului, care a intervenit pentru deblocarea mașinii. Câteva minute mai târziu, la 12.50, s-a sesizat faptul că 5 mașini, cu 15 oameni în ele, au rămas înzăpezite pe DJ 204D, pe raza localității Suraia. Și aici a intervenit administratorul drumului, cu trei utilaje. 
    La ora 13.24 s-a sunat din nou la 112 și s-a sesizat faptul că o mașină cu pâine, în care se afla șoferul, a rămas înzăpezită pe DN 23, pe raza localității Călienii Vechi, Nănești. La fața locului s-a deplasat SVSU Nănești, care a deblocat autoutilitara în jurul orei 14.02. La ora 13.34 s-a sesizat faptul că 2 autoturisme cu 4 persoane în ele, între ele și o femeie însărcinată, au rămas înzăpezite pe DJ 205 R pe raza localității Cotești. La fața locului a ajuns administratorul drumului și cei de la SVSU Cotești.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?