Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Aglomerație la UPU. Peste 130 de pacienți se prezintă, zilnic, la Urgențe


Aglomerație la urgențe. De câteva zile, numărul pacienților care au nevoie de consultații medicale în cadrul Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Focșani a fost mare, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, numărul pacienților care se prezintă zilnic la UPU este, în medie, de 120 de persoane. De exemplu, luni, medicii de la UPU au consultat 154 de persoane, iar în week-end câte 110 pe zi.
Reprezentanții Spitalului Județean ne-au spus că domină afecțiunile cardio-vasculare, digestive, dar și diferite traumatisme. De asemenea, la UPU vin și pacienți care nu reprezintă urgențe medicale și care ar putea să se prezinte la medicii de familie pentru un consult medical. „În ultima perioadă a crescut numărul prezentărilor la Unitatea de Primire Urgențe. Zilnic, vin, în medie, peste 120 de persoane, iar ieri (n.r.-luni) s-au prezentat 154 de pacienți. Domină patologia cardio-vasculară, digestivă, dar și traumatismele”, ne-a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Focșani.

Care sunt codurile de urgență și care este timpul de așteptare

Din cauza numărului mare de pacienți, timpul de așteptare este unul mai mare, mai ales că triajul acestora se face în funcție de urgență. De altfel, pacienții sunt consultați în funcție de codurile de triaj, care sunt:
Nivel I – RESUSCITARE (cod roșu): Pacientul care necesită ACUM intervenție salvatoare de viață. De exemplu, stopul cardiorespirator, insuficiență respiratorie severă, pacienții sever traumatizați care nu răspund la stimuli verbali;  pacienții cu supradozaj medicamentos și FR<6 resp./min., insuficiență respiratorie severă cu respirații agonice sau gasping, bradicardie severă sau tahicardie cu semne de hipoperfuzie, pacienții cu traumatisme care necesită resuscitare volemică imediată.
Nivel II – CRITIC (cod galben): Pacientul care prezintă o situație cu risc major sau status mental alterat (modificare acută) sau orice durere intensă sau disconfort major. Timpul maxim de preluare în zona de tratament: 10 minute. Situații cu risc major: starea clinică ce se poate deteriora rapid sau necesită tratament imediat; afectarea gravă a stării funcționale sau a structurii unui organ ori a unui segment anatomic. Durere severă: apreciată clinic sau de către pacient ca fiind mai mare de 7 pe scala analog visuală a durerii (0-10). Status mental alterat: GCS  6-14. Disconfort major: poate fi fizic sau psihologic (victima violenței domestice, abuz etc.).
Nivel III – URGENT (cod verde): Pacientul cu funcții vitale stabile, dar care necesită două sau mai multe dintre resursele definite mai jos. Timpul maxim de preluare în zona de tratament: 30 de minute. Înainte de clasificarea pacientului în nivelul III, asistentul medical responsabil cu procedura de triaj trebuie să determine semnele vitale și să decidă dacă sunt în limite normale pentru vârsta pacientului. Dacă semnele vitale sunt în afara parametrilor acceptați, asistentul medical responsabil cu procedura de triaj trebuie să ia în considerare reclasificarea pacientului la o categorie superioară. Semnele vitale utilizate sunt: pulsul, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen, iar pentru orice copil cu vârsta mai mică de 3 ani, temperatura.
Nivel IV – NONURGENT (cod albastru): Pacientul care prezintă funcții vitale stabile și necesită o singură resursă dintre cele definite anterior (la nivelul III). Timpul maxim de preluare în zona de tratament: 60 de minute.
Nivel V – CONSULT (cod alb): Pacientul care nu necesită asistență medicală de urgență și niciuna dintre resursele definite mai sus (la nivelul III). Persoane care se prezintă pentru unul dintre motivele de mai jos: vaccinare; caz social fără acuze clinice; probleme clinico-administrative (certificate medicale, rețete etc).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?