Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Medicii de familie au grijă benevol de sănătatea elevilor, deși legea îi obligă pe primari să îi plătească


Medicii de familie, în special cei din mediul rural, care suplinesc lipsa medicilor școlari și oferă asistență medicală elevilor, printre care și triajul epidemiologic, efectuat după fiecare vacanță, ar trebui să fie plătiți de primăriile comunei unde lucrează. Potrivit OUG 162 din 2008, articolul 13, alineat 3, „medicii de familie, medicii dentiști și asistenții medicali care asigură asistența medicală și de medicină dentară în unitățile de învățământ, conform art. 12 alin. (3), pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe timp parțial, încheiat cu reprezentantul autorității locale unde își desfășoară activitatea”. 
În Vrancea, astfel de contracte încheiate între autoritățile locale și medici de familie nu ar exista în prezent, după cum ne-au spus unii medici. Președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, medicul Grigore Hanță, a avut un asemenea contract, încheiat cu Primăria Odobești, în anul școlar trecut. El este de părere că este un lucru firesc ca medicii de familie să fie plătiți pentru serviciile medicale prestate în cadrul unităților școlare. „Nu «lipsa medicilor de familie» va fi cauza neefectuării triajului, cu ignoranța autorităților care după 25 de ani nu au înțeles că medicii de familie sunt PFA sau SRL și au activitate privată impusă prin lege. Acele autorități care nu au înțeles că au datoria să încheie contracte de prestări servicii cu cabinetele medicilor de familie. Cum este că aceleași autorități cer chirie, taxe, impozite pe cabinetele medicilor de familie, dar ar dori ca aceștia să presteze gratis diverse activități. Nimeni nu oferă muncă pe gratis în ziua de astăzi, iar primarii nu trebuie neapărat să plătească acele servicii, dar pot încheia un contract prin care medicul primește anumite beneficii. De exemplu, scutirea de la plata chiriei cabinetului medical sau scutirea de la plata taxelor și impozitelor. Pentru primării ar fi mult mai ieftin să încheie un contract de prestări servicii cu medicii de familie, decât să angajeze un medic școlar”, este de părere medicul Grigore Hanță.

Unii primari spun că nu au bani, alții vor să încheie astfel de contracte

Deși medicii de familie nu sunt plătiți pentru acordarea de servicii medicale în cadrul unităților de învățământ, în fiecare an, ei fac benevol triajul epidemiologic al elevilor și îl raportează către Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Primarii spun că astfel de contracte nu au fost încheiate cu medicii din lipsa finanțării. „Am vorbit cu directorul școlii și cu medicul de familie, iar asistența medicală a elevilor este asigurată, mai ales că elevii îi sunt pacienți medicului. Acesta, împreună cu cele trei asistente, se duce prin școală, pentru a vedea elevii. Eu știu că legile ne obligă să facem multe, dar nu oferă și sursa de finanțare. Ne descurcăm greu cu banii și nu am putea să onorăm un astfel de contract”, ne-a spus Ștefan Moscu, primarul comunei Cîrligele.
În schimb, primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, ne-a spus că zilele trecute le-a trimis celor trei medici de familie din comună un model de contract, prin care se oferă să îi plătească pentru serviciile medicale prestate în cadrul unităților de învățământ. „Chiar ieri le-am trimis celor trei medici de familie din comună un model de contract preluat de la alți colegi de ai mei din țară, prin care le-am propus să se ocupe de școli, lucru pentru care să fie plătiți. Aștept să-mi răspundă ei, iar dacă nu cădem de acord, voi angaja un medic care să se ocupe de școlile și grădinițele din comună. Oricum, eu voi avea o prevedere bugetară pentru acest capitol în bugetul de anul ăsta, pentru că învățământul este prioritar pentru mine. Și să fim sinceri, nimeni nu-ți muncește pe gratis”, ne-a spus primarul Vasile Vatră.
Cu toate că medicii de familie nu sunt plătiți să se ocupe și de sănătatea elevilor, după fiecare vacanță școlară, aceștia, împreună cu asistenții medicali, realizează triajul epidemiologic al elevilor, pe care îl raportează Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?