Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Este nevoie URGENTĂ de sânge!


Cum tragedia din clubul Colectiv nu mai este în atenția opiniei publice, au dispărut și cozile care erau, în urmă cu două luni, la centrele de transfuzie. Acum, Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea se confruntă cu o mare criză de sânge, cauzată de numărul mare al solicitărilor venite din spitale și de numărul mic de persoane care mai vin să doneze sânge. Astfel, de la începutul anului, la Centrul de Transfuzie au venit să doneze 15, maxim 20 de persoane zilnic, iar solicitările din spitale au crescut.
Drept urmare, medicul Mioara Hanță, directorul instituției, face apel la vrânceni să vină să doneze sânge. „Tragedia de la Clubul Colectiv a demonstrat că se poate, că pot veni zilnic 60-70 de donatori, iar acestu lucru trebuie continuat. Nu vreau ca vrâncenii să fie impulsionați de o nouă tragedie colectivă pentru a veni să doneze sânge, ci să facă acest lucru constant. Avem probleme cu toate grupele, în ceea ce privește RH-ul negativ, dar și de sânge pentru grupele B și AB. Îi așteptăm pe vrânceni să vină să doneze, pentru că spitalele ne solicită zilnic sânge”, ne-a declarat medicul Mioara Hanță.
Cei care vor să salveze vieți, se pot duce la CTS Vrancea de luni până vineri, între orele 8.00-12.00, pentru a dona sânge.

Cum poți deveni donator de sânge

Nu toate persoanele sunt primite la donare. Medicul Mioara Hanță, directorul CTS, ne-a explicat care sunt condițiile care trebuie să le respecte un donator. Astfel, donatorul trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, iar femeile trebuie să cântărească cel puțin 57 de kilograme, bărbații cel puțin 60 de kilograme. Donatorul trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 și 100 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu urmeze tratament medicamentos.
Foarte important de reținut este ca în dimineața donării de sânge se poate mânca un mic dejun format dintr-un ceai, o cafea, biscuiți, dar și ceva dulce, de exemplu o eugenie. După donare, este recomandat repausul și consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi ficatul de porc, vită, etc.
Persoanele care donează beneficiază pe lângă un set de analize medicale, de șapte bonuri de masă, în valoare de aproximativ 70 lei, și reducere la transportul public în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?