Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Cardul de sănătate ar putea fi obligatoriu și la urgențe


Cardul național de sănătate, singurul instrument de validare a serviciilor medicale încă din luna septembrie a anului trecut, ar putea deveni obligatoriu și în cadrul structurilor de urgență. Potrivit presei centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) analizează posibilitatea utilizării cardului de sănătate pentru validarea serviciului și în cazul urgențelor, dar la externare, cu excepția asiguraților în stare foarte gravă sau în comă. Mai exact, pacientului care a ajuns într-o structură de urgență îi va fi cerut cardul de sănătate la externare, pentru validarea serviciilor acordate.
Dacă acest lucru va deveni realitate, va putea fi evitată o stiuația cu care s-au confruntat toate spitalele vrâncene anul trecut, din cauza căreia riscau să nu mai poată acorda salariile angajațiilor. Mai exact, cele cinci spitale vrâncene riscau ca în luna octombrie a anului trecut să nu poată plăti salariile angajaților deoarece Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea nu putea deconta mai bine de 50 la sută din serviciile de internare, deoarece acestea nu erau validate, la externare, cu cardul de sănătate. Concret, în aceste spitale fuseseră internați prin serviciul de urgență foarte multe persoane, care la externare nu aveau cardul de sănătate asupra lor. În aceste condiții, serviciile riscau să nu fie plătite de CAS, însă situația a fost remediată. La ora actuală, peste 200 de mii de vrânceni dețin card național de sănătate.
Copiii și pacienții care ajung la urgențe sunt, la ora actuală, singurii care beneficiază de servicii medicale fără a avea card de sănătate. Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, dată de la care este unicul instrument de validare al serviciilor medicale. În lipsa lui, asigurații nu pot fi consultați gratuit de medicul de familie și nu pot primi rețete gratuite și compensate, nu pot beneficia de bilete de trimitere către specialiștii din ambulatoriul de specialitate și nici de internare în spitale, dacă nu reprezintă o urgență medicală.
În cazul persoanelor care au refuzat cardul de sănătate, din motive religioase sau din alte motive, adeverința de asigurat, emisă de casa de sănătate la care pacientul este arondat, este în continuare valabilă și se ridică odată la trei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?