Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și fiecare locuință începe să fie înfrumusețată cu fel de fel de decorațiuni. Deoarece bradul reprezintă spiritul Crăciunului, pompierii reamintesc faptul că trebuie acordată importanță locului unde acesta este amplasat, dar și elementelor decorative utilizate, pentru a nu transforma sărbătorile în amintiri neplăcute.
Astfel, cumpărați bradul de Crăciun cu puțin timp înaintea sărbătorilor, așezați-l într-un recipient cu apă, pentru a evita uscarea accentuată a acestuia; nu trebuie să uităm că pomul de Crăciun, natural sau confecționat din plastic, se poate aprinde și arde extrem de repede. Nu amplasați bradul în vecinătatea surselor de căldură cu flacără deschisă și în apropierea materialelor combustibile (perdele, draperii etc.). Instalația electrică a pomului de iarnă trebuie să fie în perfectă stare de funcționare, evitându-se folosirea instalațiilor improvizate sau într-o stare avansată de uzură.
Se va evita punerea în pomul de Crăciun a lumânărilor și artificiilor aprinse. Folosirea acestora se va realiza în locuri unde nu există pericol de izbucnire a unui incendiu. Evitați, pe cât posibil, să puneți în brad podoabe combustibile. De asemenea, deoarece în perioada rece copiii petrec mai mult timp în interior sau în apropierea locuințelor, supravegheați jocul lor și asigurați-vă că acesta se desfășoară la vedere și nu în spații închise, cum ar fi: poduri, fânare, adăposturi de animale etc. Eliminați din jocul lor artificiile, petardele sau pocnitorile și păstrați în locuri sigure chibriturile și brichetele. Înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le pericolul pe care îl reprezintă pentru viața lor.