Echipe mixte de control vor începe verificările în piețe, târguri, abatoare și unități de alimentație publică pentru a supraveghea condițiile de comercializare la carnea de porc, ouă, lapte și produse din lapte. Traseele echipelor și unitățile economice verificate vor fi stabilite în fiecare dimineață. Echipele mixte de control includ medici veterinari și specialiști în siguranța alimentelor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, comisari de la Protecția Consumatorilor, inspectori de la Direcția de Sănătate Publică, ofițeri de la Inspectoratul de Poliție Județean. În funcție de problemele constatate, ar putea fi implicate în acțiuni și echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmerie.
Programul de control în perioada sărbătorilor de iarnă a fost aprobat în ședința Colegiului Prefectural. Programul prevede verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețe agroalimentare, unități de tranșare, procesare, depozitare, valorificare, carmangerii, măcelării, supermarketuri și unități de alimentație publică, cum ar fi restaurantele. Prefectul Nicușor Halici le-a recomandat șefilor de instituții să întocmească un material cu sfaturile pentru cetățeni. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a cerut reprezentanților DSVSA să anunțe primăriile despre condițiile de sacrificare și comercializare a produselor din carne în această perioadă, când oamenii se pregătesc pentru sacrificarea tradițională a porcilor.
Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că în această perioadă comercializarea cărnii de porc se va face în condiții stricte pentru a preveni apariția îmbolnăvirilor în rândul populației. Carnea de porc trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în abatoarele autorizate iar comercializarea se va face numai în unitățile autorizate sanitar veterinar. Din cauza creșterii nivelului de risc pentru pesta porcină africană, nu se permite comercializarea cărnii în piețele agroalimentare din localități. Directorul Botezatu a explicat că, la nivelul DSVSA, au fost dispuse măsuri suplimentare în special asupra modului în care sunt sacrificați porcii, asupra depozitării, transportului și comercializării alimentelor de origine animală și non animală. Se fac verificări inclusiv la fondurile de vânătoare pentru monitorizarea porcilor sălbatici. „Sacrificarea porcinelor se poate face numai în abatoare autorizate unde se poate face examinarea atât înainte cât și post mortem. Aici se poate face examenul carcaselor, a organelor, recoltări de probe pentru laborator. Sacrificarea și comercializarea se poate face numai în unități autorizate sanitar veterinar”, a spus directorul Botezatu.
Program special la Poliție și Jandarmerie
Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă acțiuni suplimentare pentru polițiștii și jandarmii vrânceni. În următoarele luni, până la 11 ianuarie, polițiștii vrânceni vor efectua, în colaborare cu Jandarmeria și cu alte instituții, acțiuni care vor viza lăcașuri de cult, spații unde au loc diferite manifestări publice-artistice, zonele turistice ale județului. „Am pregătit efectivele, le-am planificat. Am comunicat și la IGPR faptul că suntem pregătiți de desfășurarea misiunilor. Vom doza efectivele în raport cu situația operativă. Resursa umană și logistică este pusă la dispoziția cetățeanului în această perioadă”, a spus comisarul șef Ionel Popescu, inspectorul șef al IPJ Vrancea.
De asemenea, comisarul șef adjunct de la Protecția Consumatorilor, Dumitru Dilă, a subliniat că în această perioadă vor fi efectuate atât controale mixte cu celelalte instituții din județ dar și controale tematice. Este vorba despre acțiuni care vizează de exemplu comercializarea jucăriilor, a ghirlandelor și ornamentelor pentru Crăciun. Dumitru Dilă a recomandat ca persoanele să ceară bonurile fiscale când fac diferite cumpărături. Astfel, dacă produsul este necorespunzător, cu bonul fiscal se poate face dovada achiziției și beneficia de garanție.