Ediția: Duminică 23 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Duminică 23 iunie 2024. Nr. 6654

Lacrimi şi cuvinte frumoase despre fostul antrenor de rugby Viorel Ion


Lumea rugby-ului vrâncean s-a reîntâlnit ieri pe Stadionul Tineretului din Focșani pentru a-și aduce aminte la fostul antrenor de rugby Viorel Ion. Nouă echipe de juniori din țară au participat la prima ediție a Memorialului care a purtat numele regretatului profesor de pe urma căruia au ieșit numeroși rugbiști care reprezintă cu cinste sportul cu balonul oval pe plan intern și peste hotare.
Printre cei care au dorit să participe la acțiunea comemorativă s-au aflat președintele Federației Române de Rugby, Hari Dumitraș, omul de afaceri Victor Istrate, dar și Ciprian Popa, directorul regional de dezvoltare pe zona Moldova. Toți au vorbit la superlativ despre omul și profesorul care a fost Viorel Ion. Lovitura de începere a Memorialului a fost dată de soția lui Viorel Ion, Anca, care nu și-a putut stăpâni lacrimile și le-a cerut tuturor să ducă mai departe stindardul rugby-ului vrâncean.

35 ani de rugby în Focșani

    Rugby-ul vrâncean a fost ieri în sărbătoare. Mulți din cei care iubesc sportul cu balonul oval și-au dat întâlnire pe Stadionul Tineretului din Focșani, pentru a participa la Memorialul Viorel Ion, dar și pentru a rememora clipele plăcute petrecute pe teren de-a cursul timpului. Înscrierea în campionatul Diviziei B s-a făcut în luna august 1980, sub denumirea de Milcovul Focșani, la inițiativa câtorva persoane entuziaste: Ion Doldor (director la FUPSICH), Nicolae Soare, Iulian Vișan, Emil Silvestru, Roland Săvulescu, Lili Ciuboaru, N. Soreanu, Valerică Condrea, apoi alăturându-se domnii L. Huzună și I. Åžerbu de la IELIF Vrancea.
În anul 1984, odată cu promovarea în Divzia A (Liga I), echipa s-a numit Hidrotehnica Focșani, unde în urma unui baraj cu 5 echipe din București, Focșaniul a promovat neînvins, cu două victorii și două egaluri. La acest succes au contribuit: C. Răileanu, I. Duță, I. Săpunaru, N. Neacșu, T. Miloaie, R. Aroșculesei, I. Petrila, N.Timofte, C. Bîrlădeanu, Fl. Pojar, M. Negriuc, I. Mihăilă (decedat), A. Capră (decedat), Ion Viorel (decedat), C. Botez, I. Dascălu, Puiu Răcilă, E. Vasiliu, V. Luca și L. Nicola.
La acest baraj, echipa focșăneană nu a avut antrenor, fiind pregătită înainte de jocurile de la București de C. Fugigi, profesor universitar la ASE București. De-a lungul anilor, echipa de rugby a Focșaniului a fost antrenată de Horia Făgărășanu (decedat), Emil Gavrici, Emanoil Ene, Ion Stănculescu. Formația de rugby a Focșaniului a activat în perioada 1980-1997, când din cauza unor dificultăți financiare, echipa de seniori s-a desființat. În cei 17 ani, echipa a activate timp de nouă ani în Liga I, întâlnind echipe de prim rang din rugby-ul românesc: Steaua, Dinamo, Farul, Åžtiința Baia Mare, Univ. Timișoara etc.
Totodată, echipa din municipiul de pe Milcov a disputat meciuri internaționale amicable cu formații din Bulgaria, Germania, Rusia, Anglia, Å¢ara Galilor și Polonia, iar luna aprilie a anului 1987, pe Stadionul Milcovul din Focșani s-a desfășurat meciul inter-țări dintre România și Spania.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?