Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671
Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671

Președintele CCR, Augustin Zegrean, audiat de procurori în dosarul „Erata”


Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, s-a prezentat miercuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat în dosarul „Erata”. La intrare în sediul Parchetului, Zegrean a spus că are emoții, deoarece este „un tip emotiv”. Președintele CCR a menționat că au fost mai multe plângeri pe tema rezultatului referendumului, însă toate au fost respinse de procurori prin neînceperea urmăririi penale, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o contestație și a trimis dosarul înapoi la Parchet pentru completarea probatoriului. În acest dosar au fost audiați până acum Horațius Dumbravă (membru al CSM), Toni Neacșu (fost judecător CSM), Acsinte Gaspar (fost judecător CCR) și judecătorul constituțional Tudorel Toader.
Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curții Constituționale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu. Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă a constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-și exprime opțiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012. După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, și anume, peste 18 milioane de români. Prin această erată a fost blocată inițiativa Guvernului de a efectua un minirecensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecați din țară de mai mult timp. Erata respectivă a fost întocmită și semnată de judecătorul Ștefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern și Monitorul Oficial.
Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat. Ulterior, trei dintre judecătorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar și Tudorel Toader, au declarat că nu au fost consultați cu privire la întocmirea acelei erate, ei susținând că referendumul trebuia validat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?