Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Finanțiștii susțin că a scăzut numărul fermierilor vrânceni


Numărul fermierilor vrânceni care depun declarații despre veniturile realizate din agricultură s-a redus cu aproape cinci sute în ultimii doi ani.  Până la finalul termenului legal de depunere a formularelor au depus declarația 221 nu mai puțin de 2.918 persoane. Cei mai mulți sunt din localitățile arondate Administrației Financiare Focșani, unde au depus declarația 221 un număr de 2.080 persoane. La Administrația Financiară din Adjud au depus această declarație un număr de 553 fermieri, iar 285 de agricultori au depus formularele la Fiscul din Panciu. Comparativ, în 2013, primul an în care au fost depuse aceste declarații fiscale, nu mai puțin de 3.417 vrânceni au venit la ghișeele fiscului.
În ceea ce privește declarația 200, un număr mult mai mare de vrânceni obțin venituri din activități independente și au depus declarațiile pentru banii obținuți anul trecut. Finanțiștii au precizat că declarația 200 a fost depusă de 6.260 de vrânceni, cei mai mulți sunt înregistrați la Focșani-4.988 persoane. De asemenea, la Adjud au depus 851 persoane, iar la Fiscul din Panciu au fost înregistrate 421 declarații. Aceste declarații 200 au fost depuse de către persoanele care au obținut venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise. Pe lista celor care trebuie să depună declarația 200 se numără și persoanele care obținut venituri din „operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum și orice alte operațiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare”.
Finanțiștii au precizat că au obligația depunerii declarației 221 toate  persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri impozabile din România, din activități agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea, precum și din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile din activități agricole, impuse pe baza normelor de venit, sunt neimpozabile în anumite limite, precum două hectare teren la culturile de grâu, cartof, plante oleaginoase, un hectar pentru vie și arbuști fructiferi, 1,5 hectare pentru pomi pe rod și leguminoase pentru boabe. În cazul legumelor din câmp, suprafața neimpozabilă este de până la 0,5 hectare. Pentru deținătorii de animele, limitele neimpozabile sunt de 100 păsări de curte, 6 porci de îngrășat, 25 de capre, 50 de oi, două vaci sau bivolițe. De asemenea, nu sunt impozabile veniturile obținute de apicultorii care au până la 75 de familii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?