Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654

Zeci de vrânceni MUŞCAŢI de urși și vulpi. Un Centru Antirabic pentru tot judeţul


Zeci de persoane au ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani, de la începutul acestui an, după ce au fost mușcate de animale. Reprezentanții unității sanitare ne-au precizat că, de la 1 ianuarie și până pe 30 aprilie, au avut de tratat 40 persoane care aveau mușcături sau zgârieturi provocate de animale, iar 17 persoane au primit tratament antirabic. Plăgile au fost provocate de câini, în marea majoritate a cazurilor, urmate de cele provocate de pisici, vulpi și urși. Luna aceasta, de când au început să crească temperaturile, au ajuns 10 persoane, iar trei au necesitat tratament cu vaccin antirabic. 
Medicii se așteaptă ca numărul persoanelor mușcate să crească în perioada următoare, mai ales că temperaturile crescute influențează comportamentul animalelor. Cadrele medicale îi sfătuiesc pe oamenii care sunt mușcați de animale să se prezinte de urgență la doctor, pentru a primi tratament corespunzător împotriva rabiei. „Când o persoană este mușcată de câine, trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îi tratează plaga și îi face un vaccin antitetanos. Toate cabinetele de familie au în dotare vaccin antitetanos. Apoi, dacă mușcătura este făcută de un câine necunoscut, se ia în calcul direct suspiciunea de rabie, iar pacientul trebuie trimis la Secția de Contagioase, pentru a se face vaccinul antirabic. Dacă animalul este cunoscut, este chemat medicul veterinar, care verifică dacă există suspiciunea de rabie. Dacă aceasta există, de asemenea pacientul trebuie trimis imediat la Contagioase pentru a i se face vaccinul antirabic. Nu există o perioadă anume în care trebuie făcut vaccinul antirabic, acest lucru rămâne la latitudinea medicului de familie, care trebuie să trimită imediat pacientul. În cazul în care medicul de familie nu are program, se apelează la serviciile de urgență”, recomandă medicii.

   Doar un Centru Antirabic în tot județul

După ce plaga este curațată de medicul de familie, persoana mușcată de câine trebuie să se prezinte la singurul Centru Antirabic din Vrancea, care este în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Persoanele mușcate nu au altă opțiune, deoarece acest vaccin nu poate fi găsit la farmaciile cu circuit deschis din județ.
Tratamentul antirabic este administrat gratuit, fiind aplicat tuturor persoanelor mușcate de animale, cu excepția celor care au fost mușcate de animale de casă, care au vaccinurile făcute la zi și posedă carnet de sănătate. În cazul în care acest carnet nu există, efectuarea vaccinului este recomandată pentru persoana mușcată, mai ales dacă animalul cu care au intrat în contact este suspect de rabie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?