Cardul național de sănătate aduce haos. Asigurați sau medici de familie încă mai au o listă lungă de nedumeriri. Cei peste 3 mii de vrânceni asigurați, care nu au primit încă documentul, au luat cu asalt Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea. Unii vin însă și pentru adeverințe, pentru că sunt trimiși de medicii de familie sau pentru că au refuzat cardul de sănătate. Oamenii vin cu noaptea-n cap pentru a prinde un bon de ordine, în condițiile în care, zilnic, sunt emise doar 100 de bonuri.
Începând cu data de 1 mai, de când cardurile de sănătate au devenit obligatorii, zeci de vrânceni se trezesc cu noaptea în cap și vin la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea pentru a-și lua cardurile. Asigurații se duc cu noaptea-n cap să-și ridice documentele de frică să nu fie refuzați la tratamente, în cabinetele medicilor de familie, mai ales că asta chiar li s-a întâmplat unora. La 6 dimineața, în fața CAS Vrancea sunt mai bine de 30 de vrânceni, de toate vârstele, care stau la coadă. Deși programul instituției începe la 8.30, ei au venit de la 5 dimineața ca să prindă un bon de ordine, pentru că se emit doar 100 de bonuri zilnic. Oamenii sunt nemultumiți că trebuie să aștepte ore întregi ca să își ia un bon de ordine, dar și de faptul că instituția eliberează doar 100 de bonuri pe zi. „M-am trezit la ora 4, iar la cinci dimineața am fost aici. Eu sunt din Garoafa. Trebuie să externez pe cineva din spital și mi-au zis că nu îl externează fără card. Am venit și ieri, dar nu am mai prins bon”, ne-a spus doamna Popa. „Eu sunt din Andreiașu și am venit așa de dimineață ca să nu pierd bonul. Nu ne mai dau nimic medicii fără card”, a spus și Sîrbu Toader. Un alt bărbat care aștepta la coadă ne-a spus că a venit pentru ginerele său, care are probleme cu cardul, sistemul dându-l invalid. „Eu am venit cu cardul ginerelui meu. El are cardul, l-a folosit de câteva ori, dar acum apare că e invalid. Are mare nevoie de el că face dializă, așa că am venit aici să rezolv problema”, ne-a spus un bărbat din Focșani.
Refuzați la Urgențe pentru că nu aveau card
Numărul vrâncenilor care stăteau la coadă se mărea cu fiecare minut care trecea. Pentru ca timpul să treacă mai repede, fiecare își spunea of-ul. Ei erau nemulțumiți că medicii refuză să le acorde servicii fără card, chiar și la Urgențe fiind refuzați. „Eu am fost să iau medicamente pentru fata mea, care e minoră, de la farmacie și mi-au cerut cardul, ceea ce e absurd, că minorii sunt asigurați prin lege. Dar am auzit oameni care nu au fost primiți la Urgențe că nu aveau card, alții, care deși aveau card au fost trimiși de medicii de familie să le aducă adeverințe de asigurat. Nu se poate așa ceva, noi nu suntem bătaia lor de joc!”, ne-a spus un alt bărbat care stătea la coadă. „Eu am venit de la 5, dar e mai bine ca înainte, când veneam pentru adeverința de asigurat la ora 3 dimineața. N-am ce face, cardul îți trebuie peste tot. Se dau puține bonuri. Teoretic, programul e până la 18, dar văd că scrie că e până la 15.30”, a spus și Niculin Săndulache, din Focșani.
În jurul orei 7.00, în fața CAS Vrancea erau mai bine de 50 de persoane. Atunci, paznicul instituției a deschis ușa și a început să împartă bonurile de ordine. Doi câte doi, asigurații intrau și își luau bonurile de ordine. „Gata, l-am luat. Mă întorc la 8.20, când vin angajații, ca să-mi iau cardul”, a spus, fericit, un bărbat.
Cititorii au comentat situația și pe site-ul nostru. „În cât timp vor fi eliberate cardurile dacă se dau doar 100 de bonuri de ordine pe zi pentru tot județul și pentru toate problemele apărute? Sunt persoane care au venit 3 zile la rând și nu au primit bonuri, iar medicii nu acordă servicii medicale fără card! E bătaie de joc pentru persoanele asigurate, în vârstă și bolnavi. Există interes să fie plimbați oamenii pe drum, să nu-și rezolve problemele ca să rămână banii pentru alte cheltuieli!”, a comentat „vrâncean”. „E dezastru la CAS! Stă lumea ca oile la coadă ore bune batjocoriți de un sistem infect!”, a scris „nedumeritu”.
Cel mai probabil, situația va dura câteva luni până când toți vrâncenii vor intra în posesia cartelei de plastic. Prin lege, folosirea cardului e obligatorie din 1 mai la orice consultație, internare sau pentru orice rețetă, cu excepția urgențelor. Cei care refuză cartela cu CIP din motive religioase trebuie să își ia o adeverință de asigurat valabilă 3 luni.
Copaci susține că nu poate emite mai mult de 100 de bonuri de ordine pe zi
Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci spune că se emit doar 100 de bonuri pe zi deoarece acesta este numărul la care pot face față angajații instituției. „Programul pentru eliberare carduri e până la 15.30, dar până la 18.00 se lucrează tot pentru card. De exemplu sunt beneficiarii DGASPC, care nu se pot deplasa și le trimitem cardurile prin împuternicit sau bolnavii psihic. De asemenea, și vinerea se face același lucru. Emitem doar 100 de bonuri pentru că asta este capacitatea noastră tehnică și umană. Am făcut tot ce am putut. Am suplimentat numărul de angajați, fiind organizate două birouri pentru carduri. E anormal ce se întâmplă. Medicii trebuie să înțeleagă că dacă pacienții au carduri, să nu îi mai trimită la noi pentru adeverințe, iar la Urgențe nu trebuie să se solicite card”, ne-a declarat Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea.
Totul despre utilizarea cardului
La sediul CAS Vrancea sunt așteptați peste 3 mii de vrânceni, asigurați ai CAS și OPSNAJ, să-și ridice cardurile de sănătate. La momentul primirii, cardul este inactiv. Acesta se activează la medicul de familie sau specialist, prin introducerea unui cod PIN personalizat. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma serviciile medicale în sistem. PIN-ul va fi introdus de asigurat la primirea fiecărui serviciu medical pentru validare și, ulterior pentru decontarea din fondul asigurărilor sociale de sănătate. În cazul în care PIN-ul personalizat este introdus greșit de cinci ori consecutiv, cardul se blochează. În această situație asiguratul va suna la centrul de asistență din CNAS, număr telefon 0212026995 și va solicita deblocarea cardului. Asiguratul va trebui să furnizeze datele sale de identificare operatorului. După deblocare, asiguratul va tasta un nou cod PIN. Asigurații care au primit carduri naționale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate sau au pierdut/distrus acest document vor solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află. Asigurații vor primi cu titlu gratuit noul card de sănătate în situația în care cardul conține date eronate. Asigurații vor plăti contravaloarea serviciilor de producție și distribuire prin poștă a noului card, în cazul pierderii/ distrugerii cardului inițial. Costurile sunt de 2,2 euro + TVA pentru producția cardului, plus 2,74 lei + TVA pentru distribuirea lui. Plata se va face la sediul casei de asigurări în evidența căreia se află asiguratul. În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate.
Pentru asigurații care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conștiință, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, casa de asigurări de sănătate va elibera adeverința de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverința este valabilă trei luni de la eliberare. La nivelul județului, peste 197 de mii de vrânceni au intrat în posesia cardului de sănătate.