Ediția: Miercuri 19 martie 2025 Nr. 6838
Ediția: Miercuri 19 martie 2025 Nr. 6838

Aproape 60 de mii de copii vrânceni vor beneficia de DUBLAREA ALOCAŢIEI


Vestea dublării cuantumului alocațiilor pentru copii a adus bucurie atât în rândul părinților cât și în cel al copiilor, în special al liceenilor, care spun că odată cu această majorare își vor permite fie să iasă mai des în oraș cu prietenii, fie să-și cumpere mai multe lucruri de care au nevoie. Chiar dacă suma dublată rămâne foarte mică, părerea generală este că „decât să fi rămas la 42 de lei, e foarte bine că s-a dublat”. Acest lucru vine ca urmare a faptului că deputații au aprobat creșterea alocațiilor de la 42 la 84 de lei, adoptând Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 65/2014. Totuși, modificarea cuantumului alocației nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Perspectiva de a primi bani mai mulți bucură aproape 60 de mii de copii din județul nostru. Potrivit celor spuse de Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, în județul nostru primesc alocații de stat 65.145 de copii. Pentru toți aceștia s-au efectuat plăți de 3.684.786 lei lunar. „Pe categorii de plăți, situația beneficiarilor alocației de stat pentru copii se prezintă astfel: 58.391 alocații de stat pentru copii în cuantum lunar de 42 de lei/copil. Suma cheltuită pentru acest tip de alocație este de 2.452.422 lei lunar. Mai sunt 1.021 alocații de stat pentru copii încadrați în grad de handicap, în cuantum lunar de 84 lei/copil, suma cheltuită pentru acest tip de alocație fiind de 85.764 lei. Alte 5.733 de alocații de stat sunt în cuantum de 200 lei/copil, suma cheltuită pentru acestea lunar fiind de 1.146.600 lei”, a detaliat Cătălin Pogorevici.
   
    Cui i se acordă alocație de stat

    Alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor, fără discriminare. De această formă de ajutor din partea statului beneficiază toți copiii în vârstă de până la 18 ani, dar și cei care au împlinit 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. Totuși, în acest ultim caz, tinerii care repetă anul școlar nu vor mai beneficia de alocație, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical. 
Alocația se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare. Alocația de stat se plătește și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției. După împlinirea vârstei de 14 ani, plata alocației se poate face direct titularului, cu încuviințarea reprezentatului său legal. În cazul tinerilor care au împlinit 18 ani și urmează încă liceul sau școala profesională, plata alocației li se poate face direct lor, pe bază de cerere.
    Legislația în vigoare prevede că, lunar, serviciile de stare civilă ale consiliilor locale comunale, orășenești și municipale trebuie să comunice către AJPIS situația privind copiii care au decedat. Totodată, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) are obligația de a transmite AJPIS-ului, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar, inclusiv pe cei înscriși la unități de învățământ private. Tot ISJ trebuie să transmită AJPIS-ului, pe parcursul anului școlar, situația privind tinerii care au împlinit 18 ani și care nu mai urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

   Alocația se plătește și retroactiv, dar nu mai mult de 12 luni

    Pentru a primi alocația de stat pentru copii, cei îndreptățiți trebuie să depună la sediul Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriilor de domiciliu următoarele documente: o cerere tip; actul de identitate al părintelui care solicită să fie titularul alocației (original și copie); certificatul de naștere al copilului (original și copie). În funcție de situație, pot fi solicitate și alte documente precum: certificatul de căsătorie, hotărârea de divorț, hotărârea judecătorească de încredințare, încredințare în vederea adopției, de plasament, de plasament în regim de urgență, de instituire a tutelei; certificatul de încadrare într-un grad de handicap; extras de cont, dacă se solicită plata în cont bancar.
    Dreptul la alocația de stat se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata se face începând cu luna următoare depunerii cererii. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. „Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare. În cazul în care achitarea drepturilor de alocație de stat pentru copii se face prin mandat poștal, plata acesteia se suspendă dacă timp de trei luni, reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocație de stat. Reluarea în plată, inclusiv plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă, întocmită de reprezentantul legal al copilului, care se înregistrează la agenția teritorială”, reglementează Legea nr. 61/1993 republicată.
    Persoanele cărora li se face plata alocației sunt obligate să comunice orice schimbare în privința componenței familiei sau a domiciliului/reședinței, care poate determina încetarea sau modificarea acordării alocației, în termen de 15 zile de la apariția acesteia, inclusiv situația în care cetățenii români își stabilesc rezidența în altă țară, împreună cu copiii lor. De reținut este faptul că alocația de stat pentru copii nu este impozabilă și nu poate fi urmărită silit, decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu. „Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocație de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocației, sau prin angajamentul de plată scris al persoanei care le-a încasat în mod necuvenit”, mai prevede legislația în vigoare.

   Cum se face plata alocației

    Fondurile pentru plata alocației de stat pentru copii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Plata alocației se poate realiza prin mandat poștal, cont curent personal sau cont de card. În cazul achitării banilor în cont curent personal sau cont de card, AJPIS efectuează plata prin unitățile bancare, pe bază de borderou, cu plata unui comision bancar care nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?