Noul pachet de servicii medicale, care a intrat în vigoare la începutul lunii, a adus o serie de noutăți pentru pacienți și medici. Astfel, în ceea ce privește pachetul minimal de servicii, acordat pacienților care nu sunt asigurați, au fost introduse serviciile de prevenție – respectiv consultația preventivă, s-au introdus consultațiile pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei, iar între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienților în regim de spitalizare de zi a fost introdus cel epidemiologic, pentru bolnavii care necesită tratament în afecțiuni care nu necesită izolare. Înainte, exista doar criteriul de urgență medico-chirurgicală.
La medicii de familie au fost introduse servicii de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraților de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet. De asemenea, s-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de medicii de familie, de la 21 la 42. S-a extins și categoria pacienților pentru care se acordă consultații la domiciliu. Este vorba despre asigurații nedeplasabili, din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor de până la un an, copiilor cu vârsta de până la 18 ani cu boli infecto-contagioase și lehuzelor. De asemenea, pentru a crește accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusă în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie.
Noutăți în ambulatoriile de specialitate
În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, adică medicii specialiști, noutățile vizează introducerea serviciilor de supraveghere a sarcinii și lehuziei – o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere. În cadrul consultațiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea și monitorizarea statusului genito-mamar și tratamentul complicațiilor. De asemenea, fiecare asigurat poate beneficia anual de patru consultații.
Crește și numărul consultațiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecțiunile cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiași specialități: se acordă trimestrial patru consultații fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultații pe lună. Înainte se acorda o consultație pe lună sau pe trimestru, după caz.
A fost modificată și lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, prin introducerea de servicii noi, eliminarea sau înlocuirea unor servicii. De exemplu, la specialitatea neurologie și neurologie pediatrică s-a introdus psihoterapia pentru copii și adulți. La specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.
Modificări s-au făcut și la serviciile oferite de medicii stomatologi. Au fost extinse tuturor asiguraților, indiferent de vârstă, mai multe servicii, care până acum se acordau copiilor cu vârsta de până la 18 ani, respectiv: element acrilic, element metalo-acrilic și reconstituire coroană radiculară. Astfel, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, iar înainte se acorda o dată la 10 ani.
S-au introdus și servicii paraclinice noi, cum ar fi examenul radiologic articulații sacro-iliace, ecografia transrectală, Computer Tomograf buco-maxilo-facial nativ sau Rezonanță Magnetică Nucleară sinusuri. Pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă a fost prevăzut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată.