Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Nu sunt un fan al autorităţilor. Dar nici cu cetăţenii nu mi-e ruşine


De fiecare dată când a fost cazul, am criticat autoritățile care nu și-au făcut treaba. De multe ori comparăm localitatea noastră cu una din străinătate și ajungem la concluzia că acolo e mai civilizat, mai frumos, mai curat. Dar, dincolo de ce face sau nu face primăria, noi, ca cetățeni, suntem perfecți? Dacă veți ajunge la ieșirea din Focșani, între strada Dionyssos și DN 2M, veți fi martorii unei expoziții grotești în aer liber de gunoaie din toate categoriile: de la textile la pungi din plastic, de la mobilier la deșeuri din construcții. Este un spectacol trist, o dovadă a lipsei de respect a multor cetățeni față de alți cetățeni, nu știu dacă puțini sau mulți, care nu aruncă pe jos nici măcar biletul de autobuz, nici măcar mucul de țigară, ci le pun în coșurile de gunoi. Zona s-a transformat pur și simplu într-o rampă de gunoi, unde grobieni neconectați la civilizație aruncă tot ce nu le mai trebuie, într-un dispreț total față de orice.

    Îmi aduc aminte că în urmă cu vreo opt-nouă ani, mi-am renovat apartamentul, ceea ce a avut ca rezultat o mulțime de gunoaie. Am mers la CUP să plătesc pentru un container din acela vechi, mare, în care se aruncau gunoaiele înainte de apariția pubelelor la fiecare scară de bloc. Nu doar vecinii, ci și doamna de la CUP au fost uimiți de gestul meu, fiind îndrumată de unii și alții să dau câțiva bani „la țigani, că trec cu căruța, le iau pe câțiva lei și le duc pe câmp”. A doua zi m-am trezit că în containerul pe care îl închiriasem de la CUP aruncaseră și alții diverse deșeuri, că nah, dacă tot era acolo, să-l folosească, chiar dacă nu era pentru folosul comun.

    Înainte de a înjura autoritățile pentru ceea ce nu fac, trebuie să ne asumăm noi obligațiile de trăitori în civilizație. Căci dacă ți-ai sucit piciorul când ai căzut pe gheața de pe trotuar, nu primarul trebuie înjurat și tras la răspundere, ci asociația de proprietari sau proprietarul magazinului prin fața căruia trece trotuarul, ei având responsabilitatea de a-l curăța. Dacă te apuci să înjuri primăria că nu a băgat utilajele să curețe zăpada pe toate străzile, întreabă-te dacă are cum să intre mașinăria, de vreme ce pe ambele părți sunt parcate autoturisme. Nu iau apărarea autorităților, sunt muuuulte de făcut și nu le fac, dar cred că civilizându-ne noi, ca indivizi, vom determina autoritățile să facă mai mult pentru noi decât fac acum. 
   

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?