Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Regizorul Radu Jude: „Am văzut foarte mulţi liceeni la casting şi cred că mai mult de o treime erau analfabeţi. Este înspăimântător!”


„Aferim!”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, va avea premiera mondială pe 11 februarie, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde, de asemenea, se află în cursa pentru Ursul de Aur. (…)
    Å¢ara Românească, început de secol XIX. Zapciul Costandin este angajat de boierul din zona lui să-l găsească pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodăria sa. Acesta este punctul de plecare al filmului „Aferim!”. Nu este însă decât un „pretext”, un nucleu în jurul căruia apar ramificațiile unei realități încheiate. „Filmul pe care l-am făcut este despre mentalități și despre felul în care mentalitățile trec de la o persoană la alta – așa, ca o ciumă, ca o molimă”, a explicat regizorul Radu Jude într-un interviu acordat gândul.

PRINCIPALELE DECLARAÅ¢II:

â–º”Filmul pe care l-am făcut este despre mentalități și despre felul în care mentalitățile trec de la o persoană la alta – așa, ca o ciumă, ca o molimă (…). Altfel, desigur că pe lângă asta, filmul atinge o serie de alte subiecte precum sclavia romilor, condiția femeii, relația dintre părinți și copii, educația, antisemitismul.”

â–º”Inițial am vrut să fac un film despre altceva. M-am documentat despre Revoluția de la Pitești, cea pe care o ridiculizează Caragiale în câteva dintre schițele lui, dar nu am reușit să găsesc un unghi de atac care să mă satisfacă.”

â–º”Eu nu am așa o obsesie pentru competițiile acestea și pentru secțiunile principale ale festivalurilor. (…) Mi se pare că accentul cade greșit pe chestia aceasta vai, la ce festival e? ce premii a luat?, or lucrul care pe mine mă interesează cel mai mult și pe care mi-aș dori să-l văd și la ceilalți e interesul pentru film și pentru artă cu adevărat. Pentru lucrurile acestea, nu pentru ce tinichea a luat un film sau altul.”

â–º”Există o serie de voci care spun că cineaștii români se gândesc doar la premii și la festivaluri și la străinătate și ei suntem neglijați. Este o idioțenie chestia asta!”

â–º”Asta pentru mine ar fi cel mai important: ca spectatorii, pornind de la filmul acesta, să dezvolte un apetit pentru istorie, pentru cercetarea istoriei, pentru citirea cărților de istorie și pentru gândire asupra felului în care trecutul încă ne influențează și, mai ales, pentru a ne asuma un trecut care poate de multe ori e dureros și pe care mulți dintre noi îl refuză.”

â–º”M-am speriat la castingul pentru Aferim! (…). Unul dintre personajele principale din film e un puști de 17 ani și atunci am văzut foarte mulți liceeni pentru rolul acesta (…) și cred că mai mult de o treime erau analfabeți sau aproape analfabeți. Este înspăimântător!”

INTERVIUL îl puteți citi accesând http://www.gandul.info/cultura/dezvaluirea-lui-radu-jude-despre-aferim-filmul-cu-care-se-duce-la-berlinala-am-vazut-foarte-multi-liceeni-la-casting-si-cred-ca-mai-mult-de-o-treime-erau-analfabeti-este-inspaimantator-13808337

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?