Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Doi cerșetori din România, folosiți pe post de exponate umane în Suedia


Doi cerșetori români de etnie romă au fost angajați de o galerie de artă din Malmö pe post de exponate vii. Cei doi trebuie să stea nemișcați, cu un pahar de hârtie în mână și nu au voie să interacționeze cu vizitatorii. Luca Lăcătuș și Marcela Chereși își duceau existența cerșind pe străzile din Malmö când au fost abordați de organizatorii proiectului, scrie The Local.
Aceștia le-au propus celor doi români să facă parte din campania organizată la una dintre cele mai mari galerii de artă din oraș, Malmö Konsthal. Scopul proiectului este de a-i face pe suedezi să reflecte asupra efectelor inegalității de șanse din țara lor. Expoziția controversată a stârnit multe reații negative, reprezentanții galeriei fiind acuzați că se folosesc de oamenii săraci.
Ioana Cojocariu, o româncă stabilită în Suedia, membră a grupului de solidaritate cu emigranți din Uniunea Europeană, a declarat pentru ziarul Fria Tigningar că expoziția i-a lăsat un gust amar: „Aveam mari așteptări, dar când am intrat în încăpere mi s-a părut că asist la o expoziție etnologică, unde oamenii de culoare au fost înlocuiți de oameni săraci. Cred că artiștii au avut intenții bune, dar executate greșit”, a spus aceasta.
Pe de altă parte, organizatorii se apără spunând că cei doi cerșetori au fost plătiți și tratați bine și că le-au fost aduși chiar și translatori pentru a se asigura că există o bună comunicare. „Este un subiect sensibil care a declanșat multe reacții așa că nu sunt surprinsă de criticile primite. Sunt dezamagită că mulți dintre cei care ne critică nu au venit să viziteze expoziția”, a mărturisit Erika Li Lundqvist, purtătorul de cuvânt al galeriei.
Cei doi români au fost plătiți la fel ca ceilalți participanți la proiect, fiind recompensați cu 5.000 de coroane suedeze, echivalentul a 606 dolari.
Luca Lăcătuș și Marcela Chereși spun că s-au mutat în Suedia după ce casa lor din România a ars din temelii, iar copiii lor au rămas în grija asistenților sociali. Cu banii câștigați de pe urma expoziției vor să-și construiască două camere în care să trăiască, în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?