Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

VIDEO și GALERIE FOTO: Cadetul din Franța s-a distrat în Soho și i-au plăcut la nebunie sarmalele


Damien Kulpinski, cadetul din Franța care face un stagiu de pregătire la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, are o părere foarte bună despre România, români, despre Focșani și despre militarii alături de care se pregătește. Spune despre ei că sunt profesioniști și a fost impresionat de căldura cu care a fost primit. Mai mult, spune că în toate această perioadă cineva a fost tot timpul cu el și i-a explicat foarte multe lucruri. În timpul liber, militarul s-a și distrat. A fost în Soho, a fost la concertul Innei din Promenada Mall și a mâncat mâncare tradițională românească. Ne-a spus că i-au plăcut cu adevărat sarmalele.

    Damien Kulpinski, cadetul Școlii Militare Interarme Coetquidan, din Saint-Cyr, Franța, în vârstă de 27 de ani, care se află în această perioadă într-un stagiu de pregătire la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” din Focșani s-a îndrăgostit de țara noastră, dar și de mâncare. Ne-a spus că i-au plăcut „cu adevărat” sarmalele.
    Vineri, militarul francez a stat de vorbă cu presa din Vrancea, în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Muzeul Unirii din Focșani, însoțit fiind de locotenent colonel Vasile Roman, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani.
    Damien Kulpinski a explicat care este motivul venirii sale la Focșani, dar și ce a însemnat pentru el această perioadă, aproximativ o lună, în care a stat în municipiu. „Am venit în Focșani cu un scop. Acela de a relaționa și de a exersa limba engleză, să-mi îmbunătățesc modul de exprimare și să descopăr o altă țară, adică România, și acest oraș drăguț, adică Focșaniul, dar și Brăila pentru că trei Batalioane aparțin Brigăzii din Focșani. De asemenea, a fost o ocazie specială pentru mine să descopăr procedeele militare din România, modul de organizare al Brigăzii și Batalioanelor și să fac diferența între armata noastră și a voastră”, a explicat sublocotenentul venit din Franța la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani.
    Sublocotenentul Damien Kulpinski a vorbit și despre tehnica pe care a văzut-o în timpul pregătirii cu militarii vrânceni, mai ales că înainte de a fi admis la Academia Militară a fost subofițer în armata franceză, în Regimentul de Artilerie. Astfel, la Focșani, a avut ocazia să vadă vehiculele din dotarea unității și să-și amintească de o parte din ele de pe vremea când era subofițer. „Pentru mine a fost o experiență foarte bună pentru că am putut descoperi mai multe vehicule pe care noi nu le avem în Franța sau care sunt diferite. Am văzut multe tancuri, multe dispozitive militare ale Batalionului. Am fost aproape de Regimentul de Artilerie pentru că înainte de a fi admis la Academia Militară am fost subofițer în armata franceză. Am fost în Regimentul de Artilerie, iar acum mi-am adus aminte de multe dintre dispozitive și vehicule ale artileriei, care sunt asemănătoare cu cele ale noastre”, a adăugat Kulpinski.

     „Poate vom avea chiar o misiune împreună”

    Militarului i-ar plăcea să participe la o misiune cu militarii români pentru că ar vrea să vadă cum ar lucra împreună. El spune că toate Batalioanele din cadrul Brigăzii 282 lucrează la standarde NATO și că nu este exclus să fie planificat și un exercițiu comun. „Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o aici este cooperarea dintre arme pentru că toți aparținem de NATO și am învățat aici că Brigada și toate Batalioanele lucrează la standarde NATO. Același lucru se întâmplă și în Franța. De exemplu ne așteptăm să avem un exercițiu împreună sau poate chiar o misiune, cine știe. Ar fi foarte interesant să vedem cum am lucra împreună”, a mai spus militarul francez.
    Despre cei alături de care a stat în ultima perioadă afirmă că sunt foarte primitori. Spune că a fost uimit de căldura cu care a fost primit în țara noastră și în Focșani, mai ales că se întreba ce va face în weekend-uri, dar și în timpul săptămânii. Odată ajuns aici, și-a făcut repede prieteni, care l-au însoțit peste tot și i-au explicat tot ce vroia să știe. Speră să aibă ocazia să revină, poate la vară. „Militarii din Focșani sunt foarte primitori. De fapt, toți oamenii din România sunt primitori. Chiar am fost uimit de treaba asta. M-am trezit singur aici și nu știam ce voi face în week-end-uri sau chiar în timpul săptămânii  și întotdeauna a fost o persoană care să mă însoțească, care mi-a explicat foarte multe lucruri și a fost foarte interesant pentru că au făcut tot ce au putut să-mi dea multe lucruri sau să-mi explice tot ce am avut nevoie. Am văzut și niște zone turistice în Galați și Brăila, am avut șansa să văd Dunărea și poate am ocazia să revin la vară”, a mai spus cadetul.
    Kulpinski a explicat că în acest moment nu are o specializare militară, dar acum, în timpul Academiei, are doi ani la dispoziție pentru a-i petrece într-o tabără de antrenament de bază, iar în iulie își va alege specializarea. Spune că s-ar îndrepta către artilerie.

    S-a distrat în Soho și îi plac sarmalele la nebunie

    Nu a evitat să încerce mâncarea românească și nici să petreacă în cluburile din Focșani. A fost în Soho și a spus că va mai merge până când va pleca, dar și că îi plac cu adevărat sarmalele. „Am gustat mai multe specialități, tochitură, papanași și mi-au plăcut. Avem și noi unele produse asemănătoare cu papașașii de exemplu, dar mi-au plăcut cu adevărat sarmalele și mămăliga de asemenea. Am fost și în Soho o singură dată și cred că diseară (vineri seara – n.r.) mă voi duce din nou”, a mai spus sublocotenentul.
    Nu a ratat nici concertul Innei din Promenada Mall de joi seara, explicând că aceasta este foarte cunoscută în Franța, iar aici a avut ocazia să o vadă de aproape. Ar fi vrut și un autograf, dar ne-a spus că s-a aflat într-o zonă nepotrivită și a renunțat. Militarul francez va mai rămâne la Focșani până joia viitoare.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?