Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

GALERIE FOTO: Ceaţa îngreunează traficul rutier


În ultima săptămână, aproape că nu a fost dimineață în care să nu fie ceață, fenomen anunțat și de meteorologi, care au emis inclusiv atenționări Cod Galben de ceață pentru mai multe județe, printre care și Vrancea. Vineri seara, vizibilitatea era extrem de scăzută pe șoselele din județ, pe alocuri chiar sub 50 de metri.
Având în vedere faptul că în această perioada a anului își face tot mai frecvent apariția ceața, pentru creșterea gradului de siguranță a tuturor participanților la trafic, polițiștii le recomandă să manifeste o conduită rutieră preventivă. Acest fenomen impune din partea celor aflați la volan, dar și a celorlalte categorii de participanți la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.
Politiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiții de ceață densă, trebuie folosite și luminile de ceață. Obligația conducătorilor de vehicule este să circule cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități sau 50 de km/h în afara localităților, când ceața reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiții de siguranță, atunci când pe drum apare o situație de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri. Se impune și mărirea distanței în mers între vehicule. Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră, pe timp de ceață, este depășirea. De asemenea, în cazul unei defecțiuni, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mult mai mare decât de obicei.
Pietonii, bicicliștii și căruțașii trebuie să fie conștienți de faptul că pe timp de ceață, sunt mai puțin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiți să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător și numai după o temeinică asigurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?