Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Harta Focșaniului ne-a indus în eroare. Strada Orhideelor e de fapt… strada Carpați


   Cu avânt muncitoresc, ieri, la ora 15.20, împreună cu al meu coleg cameraman, am plecat de la sediul redacției spre strada Orhideelor. Nu înainte însă de a mai accesa o dată harta Focșaniului, disponibilă pe site-ul primăriei, respectiv www.focsani.info. Prin urmare, abia după ce ne-am convins cam pe unde ar veni, am plecat spre locul cu pricina.
Am trecut pe lângă sensul giratoriu de la Comcereal și nu ne-am îndurat să plecăm mai departe fără a face câteva poze. Apoi am luat-o pe 1 Decembrie. A doua stradă pe stânga, eu și colegul ne-am oprit. Acolo ar fi trebuit să fie strada Orhideelor. Ne-a întâmpinat un semn de circulație care interzicea accesul autoturismelor mai grele de 3,5 tone, cu excepția celor de școală. Trecem de el și dăm să ne uităm pe plăcuțele de pe primele blocuri, să ne dumirim dacă într-adevăr este strada Orhideelor. Plăcuțe însă, ioc. Prin urmare, ne-am uitat pe pubelele de gunoi și am văzut că pe ele stă scris strada… 1 Decembrie. O fi vreo greșeală, ne-am spus unul altuia.

Nu ne-am descurajat și ne-am continuat drumul. Câțiva metri mai încolo, am dat de un bloc pe care era o inscripție: strada Carpați. Mă uit la colegul, colegul la mine și ridicăm din umeri! În eroare nu ar fi trebuit să fim, căci ne-am uitat pe harta de pe site-ul administrației locale și, cel puțin teoretic, harta ar trebui să fie corectă! Norocul nostru a fost că ne-a ieșit în cale o doamnă, care venea de la cumpărături. „Asta este strada Orhideelor?”, o întreb. Îmi zâmbește și îmi spune că acum nu se mai cheamă așa, ci Carpați. Aha! Deci nu greșisem strada, doar că harta de pe site-ul primăriei nu corespunde cu realitatea!

Am continuat să discut cu doamna respectivă și am întrebat-o cum i se pare strada Carpați, sau Orhideelor, sau cum s-o numi. „Nici de plâns, nici de râs. Ne-ar trebui un loc de parcare, dar se unde să îl scoată, căci nu prea este loc! Loc de joacă nu este. Este o grădiniță mai încolo și mai merg copiii acolo”, ne-a spus Ana Maria Cătănoiu. Numele m-a luat prin surprindere, căci știu o Ana Maria Cătănoiu care a lucrat la Biblioteca Județeană și care a publicat mai multe articole în Monitorul de Vrancea. Dar nu, nu este vorba de aceeași persoană!

 

  Loc de joacă… prin spatele mașinilor

Ne continuăm deplasarea și începem să vedem adevărata față a străzii: asfaltul este găurit, trotuarul e cârpit, sacii cu gunoaie sunt depozitați lângă pubele, spații verzi nu prea există și nici locuri de parcare. Vegetația este atât de mare în unele locuri încât abia mai vezi geamurile blocurilor. Surprinzător, nu am văzut niciun spațiu verde amenajat și întreținut de locatari, în care să fie plantate și flori. Sunt doar arbuști, plantați, probabil, cu mult timp în urmă, de angajații primăriei. Și din loc în loc, câte un copac își întinde crengile spre cer, după lumină, printre care un măr și doi nuci.
În spatele unor arbuști, am văzut o femeie care își întindea rufele la uscat. Am intrat în vorbă și cu dumneai, ea fiind cea care ne-a spus că strada nu se mai numește Orhideelor de vreo doi ani. „Acum e Carpați, de fapt de vreo 2-3 ani. Nu avem locuri de parcare, iar gunoaiele miros foarte urât. Ne-au schimbat containerele mari cu astea mici, care sunt neîncăpătoare și care miros. Plus că mai vin și țiganii și umblă prin ele. Loc de joacă? Doar prin spatele mașinilor, în rest nu. Pe vremuri era un loc de joacă la grădiniță”, ne-a spus și Nicoleta Moroiu.

Să facem o recapitulare: locuri de joacă nu, asfalt bun nu, trotuare nu, spații verzi așa și așa… Și totuși această stradă ar fi putut fi cochetă. Are blocuri cu 3 etaje, unul sau două cu patru etaje. Unele persoane și-au îngrădit totuși spații cu băncuțe și grătar, căci după cum se știe friptură în fața sau în spatele blocului nu mai poți face.
Strada Carpați se sfârșește într-o… salcie pletoasă. La propriu. Iar pe lângă salcia respectivă este o alee ce duce în spatele Sălii Polivalente.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?