Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: ŞASE MILIOANE DE EURO – Paguba în urma accidentului feroviar de la Cotești


Un bărbat din comuna Obrejița, angajat al CFR, a ajuns sâmbătă dimineață la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, în urma unui accident feroviar, care a avut loc în halta de mișcare Cotești. Bărbatul pus să păzească utilajele de întreținere a căii ferate a fost strivit în vagonul în care se afla, după ce un tren de marfă a intrat în coliziune cu utilajele de întreținere a căii ferate, iar acestea au fost proiectate în vagonul în care se afla paznicul. Paguba creată în urma acestui accident a fost  estimată la aproximativ 6 milioane de euro, utilajele provenind din Austria.  Polițiștii de la Transporturi Feroviare, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, continuă cercetările în acest caz pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului. În paralel, și reprezentanții CFR au deschis o anchetă în acest caz.

    O persoană rănită grav și pagube imense. Acesta este bilanțul accidentului feroviar produs sâmbătă dimineață în halta de mișcare Cotești. Accidentul a avut loc în jurul orei 5.30. Din motive încă nestabilite clar, trenul de marfă 60.842/1, care se deplasa pe direcția Buzău-Adjud, deși nu ar fi avut semnalul de intrare în stație, a intrat totuși, moment în care a ajuns pe linia 3, linie pe care era garat convoiul de utilaje folosite la întreținerea liniei și vagonul în care se afla angajatul CFR din Obrejița, care a ajuns la spital. Din primele verificări rezultă că mecanicii nu au respectat semnificația culorii roșii a semnalului de intrare în halta de mișcare Cotești.  În urma impactului, convoiul de utilaje a fost împins pe o distanță de câteva zeci de metri după care utilajele au deraiat. În momentul impactului, vagonul în care se afla  paznicul pus să păzească utilajele s-a făcut acordeon. Cei care l-au scos pe bărbat dintre fiare și au sunat la 112 au fost cei doi mecanici ai locomotivei, unul din Adjud și unul din Bacău.
    Imediat, la locul accidentului au ajuns un echipaj SMURD și polițiștii de la Transporturi Feroviare. În momentul în care paramedicii au ajuns la Cotești, bărbatul rănit era conștient. „În momentul sosirii echipajului SMURD la locul accidentului, persoana accidentată era conștientă. Aceasta prezenta politraumatisme prin strivire la nivelul membrelor superioare și inferioare și un traumatism toraco-abdominal. Bărbatului în vârstă de 49 de ani i s-au acordat primele îngrijiri medicale, după care a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județea de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani pentru investigații medicale suplimentare. În momentul în care a fost prezentat medicului de gardă de la UPU, pacientul prezenta valori normale la puls și respirație”, ne-a declarat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. În urma investigațiilor, el a fost diagnosticat cu „traumatism de umăr și traumatism toracic”, fiind internat la Secția Chirurgie.

           CFR-ul confirmă că trenul nu avea „verde” pentru a intra în stație

    Polițiștii de la Transporturi Feroviare Focșani, care au ajuns la locul accidentului pentru verificări, au stabilit că mecanicul trenului nu se afla la postul 1 de comandă, la momentul producerii accidentului. „La data de 2 august a.c., ora 05.25, polițiștii TF Focșani au fost sesizați despre faptul că trenul de marfă 60842-1, care se deplasa pe direcția Buzău-Adjud a lovit mai multe utilaje de întreținere a liniei în stația CF Cotești. În urma impactului, prima osie a locomotivei a fost scoasă de pe linie, iar utilajele au fost impinse și deraiate circa 70 metri. În urma primelor verificări efectuate s-a stabilit faptul că mecanicul trenului nu se afla la postul 1 de comandă la momentul producerii evenimentului. Persoana care păzea utilajele de întreținere a fost rănită grav și transportată pentru a primi îngrijiri medicale. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a evenimentului”, ne-a declarat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al poliției vrâncene.
    Pe lângă ancheta poliției, care se desfășoară sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, și CFR-ul a deschis o anchetă proprie. Astfel, sâmbătă dimineață, la locul accidentului au ajuns și specialiști din cadrul CFR, care au deschis propria anchetă. Într-o informare a CFR se arată că trenul de marfă a depășit semnalul de intrare în stație, care era în poziția de oprire. „Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA informează că azi, 02.08.2014 la ora 05.25 pe raza Regionalei Galați, în stația Cotești, trenul nr. 60842 – 1 aparținând Transferoviar Grup a depășit semnalul de intrare în stație, care era în poziția pe oprire și a tamponat violent un grup de utilaje grele de cale, care staționau. În urma tamponării, locomotiva și utilajele au deraiat. Accidentul s-a soldat cu un rănit, care este în afara oricărui pericol. Cauzele accidentului vor fi stabilite de către Comisia de anchetă, care se află la fața locului”, se arată într-un comunicat al CFR.

       Pagubele au fost estimate la 6 milioane de euro

    Pe lângă rănirea bărbatului din Obrejița, în urma acestui accident au rezultat și pagube imense întrucât utilajele de întreținere a liniei au fost serios avariate. Potrivit procurorului Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care coordonează ancheta, în acest caz se fac cercetări pentru trei infracțiuni. „În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea a două infracțiuni care vizează siguranța circulației pe căile ferate și pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă. Prejudiciul creat în urma acestui accident a fost estimat la suma de aproximativ 6 milioane de euro”, ne-a declarat procurorul Mihăilă.
    Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că valoarea unui utilaj este de 4 milioane de euro, în total fiind avariate trei utilaje. S-a considerat că dauna nu este totală, motiv pentru care prejudiciul estimativ este de aproximativ 6 milioane de euro.
    Întrucât în momentul accidentului utilajele au și deraiat, resturi ale acestora ajungând și pe linia 2, traficul feroviar s-a desfășurat pe durata întregii zile pe un singur fir, iar sâmbătă seara, utilaje grele erau la fața locului și încercau să îndepărteze resturile de pe calea ferată pentru ca traficul să poată reveni la normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?