Ediția: Duminică 8 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Duminică 8 Decembrie 2024. Nr 6774

GALERIE FOTO: Spitalul Județean este „sufocat” de pacienți, în special vârstnici


Multe persoane vârstnice sunt abandonate de rude în Spitalul Județean de Urgență, susține directorul instituției Constantin Mîndrilă. El spune că aceste persoane nu pot fi alungate din unitate, motiv pentru care unele dintre ele ajung să stea internate chiar și un an. În viitorul apropiat, se dorește reorganizarea Spitalului Județean. 
Aproximativ 14 mii de persoane au fost internate în Spitalul Județean de Urgență Focșani în primele cinci luni din acest an. Mai bine de jumătate dintre pacienți au avut vârste de peste 50 de ani. De asemenea, peste 5 mii de pacienți au avut spitalizare de zi în Spitalul Județean, iar alți 16 mii s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe a unității. 
Managerul unității, Constantin Mîndrilă, prezent ieri la Prefectură, unde a avut loc Comitetul Consultativ pentru Persoane Vârstnice, a precizat că vârstnicii reprezintă o categorie de pacienți cu nevoi speciale, deoarece mulți dintre ei sunt abandonați în spital de rude. Conducerea unității s-a ocupat îndeaproape de acest aspect, desemnând personal care să rezolve cazurile problematice. 


               Constantin Mîndrilă (stânga) și Mihai Copaci (dreapta)

„La noi vin și foarte multe persoane cu probleme sociale. Avem foarte mulți pacienți, care după ce sunt tratați nu au unde pleca. Astfel, suntem nevoiți să îi ținem. De exemplu, ne vin pacienți în spital cu probleme medicale, apoi constatăm că nu au masă, nu au casă sau nu au acte. Am avut și cazuri care erau în spital de un an de zile, dar apoi le-am găsit domiciliu. Ducem o muncă de lămurire cu căminul de bătrâni și cu Crucea Roșie. Până la urmă noi suntem unitate medicală, nu instituție socială. Cheltuim bani cu cazarea, cu mâncarea acestor persoane. Plus, avem doar 728 de paturi, nu sunt foarte multe, dacă nu gestionăm bine aceste paturi, iar unul este ocupat de un an și ceva, se consumă în detrimentul altui bolnav, care ar avea nevoie”, a spus Mîndrilă. 
         Spitalul Județean va trece printr-un proces de reorganizare
În cadrul ședinței, managerul Spitalului Județean a precizat că, în curând, unitatea va trece printr-un proces de reorganizare, deoarece sunt compartimente care necesită suplimentarea numărului de paturi, datorită adresabilității crescute. Mîndrilă susține că acest proces este întârziat din cauza faptului că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea amână să acorde avizul de autorizare. „La începutul anului a fost o luptă mare pentru Compartimentul de Oncologie, care risca să se desființeze, însă având discuții cu cei doi medici oncologi, care au rămas în Vrancea, am reușit să asigurăm asistența pe compartiment, unde adresabilitatea este foarte mare. Zilnic vin foarte mulți pacienți cu afecțiuni oncologice. Chiar ultima dată am solicitat la CAS o suplimentare pentru programul de oncologie și pentru cel de hemofilie. La compartimentul de hematologie iar avem o foarte mare adresabilitate. În noul plan de reorganizare, pe care l-am depus la minister de trei luni de zile, am reușit să îi lămurim pe cei de acolo că avem nevoie de mai mult, mai exact. Mărirea numărului de paturi la hematologie, păstrarea compartimentului de oncologie, înființarea unei secții de bolnavi cronici, pentru că în Vrancea avem așa ceva doar la Spitalul Panciu, unde sunt câteva paturi. Dar, ne-am izbit de un refuz din partea DSP de a ne da avizul pentru că nu sunt de acord, pentru că nu găsesc varianta legală privind circuitele. Evident, acum vine ministerul către DSP și le spune să găsească soluții, pentru ca noi să putem emite un ordin de reorganizare. Prin noua reorganizare, noi încercăm să eficientizăm activitatea actului medical pe fiecare compartiment și secție în parte. Dacă există o specialitate care nu are o adresabilitate foarte bună, am încercat să luăm paturi să ducem în altă parte, unde adresabilitatea este mare, eficiența este bună, ca să putem încasa bani de la casă, pentru că noi suntem furnizori de servicii medicale, care încasăm bani de la casă”, a mai explicat Mîndrilă. 
        Copaci vrea să „rezolve” arieratele Spitalului Județean
 
Prezent și el la întrunire, Mihai Copaci, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, a spus că se încearcă să se rezolve problema arieratelor Spitalului Județean, în condițiile în care valoarea acestora este de aproximativ 7 milioane de lei. 
Mai mult, intrarea în vigoare a noului Contract Cadru prevedere sancțiuni pentru managerii care nu vor asigura, de la 1 iulie, medicamentele și materialele necesare pacienților pe perioada spitalizării. „Noi încercăm să rezolvăm problemele de arierate la Spitalul Județean și Spitalul Vidra. Sper că lucrurile merg într-o direcție bună și să facem rost de o realocare pe baza segmentului cost/eficiență. Sperăm să reușim cu ajutorul Ministerului Sănătății. Anul trecut, finanțarea a fost la 97% din suma maximă, sperăm ca anul acesta lucrurile să meargă mai bine, având în vedere o reorganizare a Spitalului Județean. Noile norme prevăd obligativitatea spitalelor să asigure medicamentele și materialele sanitare necesare spitalizării pacienților. Această prevedere era obligatorie și până acum, numai că acum s-au introdus și sancțiuni”, a spus Copaci. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?