Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Femeile frumoase sunt mai egoiste


Femeile care se simt mai atrăgătoare și au trăsături faciale simetrice au un comportament mai egoist când vine vorba de a-i ajuta pe alții, în timp ce, dimpotrivă, femeile cu șolduri sexy au o tendință mai accentuată de a coopera cu altele, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM) și publicat în ‘Evolución y Comportamiento Humano’, preluat luni de cotidianul spaniol ABC. ‘În viața de zi cu zi se constată că, în general, oamenii frumoși sunt văzuți ca având capacități mai mari decât ceilalți și sunt tratați mai bine’, explică Enrique Turiégano, coordonatorul studiului. El amintește că există o mulțime de articole științifice despre beneficiile sociale pe care le obțin oamenii atrăgători: de la bacșișul pe care îl primesc chelnerii la probabilitatea de a fi declarat nevinovat într-un proces. În plus, aspectul fizic atrăgător pare a avea în mod pozitiv legătură cu fertilitatea și rezistența la boli.
Èšinând cont de acestea, oamenii de știință au încercat să afle dacă nivelul de atractivitate influențează gradul de cooperare. Pentru aceasta, au invitat 176 de studente să participe la jocul ‘dilema deținutului’ – o situație în care două persoane care au comis o crimă se pot acuza reciproc sau pot să nu spună nimic. Dacă ambele tac, primesc ca pedeapsă câte doi ani de închisoare, dacă ambele se acuză, primesc câte cinci ani de închisoare, iar dacă una acuză iar cealaltă nu spune nimic, pedepsele sunt de un an și, respectiv, zece ani de închisoare. În locul anilor de pedeapsă, răspunsurile le-au adus studentelor puncte care au putut fi schimbate în bani, iar cercetătorilor le-au adus piste privind tendința fetelor de a coopera. 
Echipa lui Enrique Turiégano a luat în calcul simetria facială, gradul de feminitate/masculinitate facială, indicele de masă corporală, raportul talie/șolduri și percepția asupra propriei atractivități. Conform rezultatelor studiului, simetria facială și conștiința propriei atractivități determină femeile să fie mai puțin cooperante în jocul ‘dilema deținutului’. În 2010, această echipă de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid a descoperit deja că bărbații cu simetrie facială (și, prin aceasta, mai atrăgători) aveau tendința de a fi mai puțin cooperanți. 
Pe de altă parte, echipa UAM a constatat că șoldurile sexy accentuează tendința femeilor de a coopera cu altele. Pentru bărbații din aproape toate colțurile lumii, șoldurile femeilor sunt atrăgătoare dacă au o circumferință de 1,4 ori mai mare decât talia. În alte studii s-a stabilit deja o legătură între o talie mai mare față de șolduri și ‘anxietatea socială’. Indicele de masă corporală nu pare să influențeze comportamentul, probabil din cauza marii fluctuații a acestui factor de-a lungul timpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?