Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Primarul Bacinschi face declaraţii EXPLOZIVE în legătură cu Piaţa Unirii


După doi ani de la recepția lucrărilor din Piața Unirii din Focșani, pavimentul nu a rezistat testului timpului nici pentru câteva luni, mai multe plăci fiind sparte și ulterior înlocuite. Și în prezent, pavajul nu este într-o stare prea bună, fiind crăpat pe alocuri. Primarul Decebal Bacinschi a afirmat ieri că plăcile sparte vor fi înlocuite de Direcția de Dezvoltare Servicii Publice din cadrul Primăriei Focșani, care are în prezent în administrare Piața Unirii. De asemenea, edilul șef al orașului speră ca peste 5 ani să înlocuiască în întregime pavimentul din Piața unirii, care este de proastă calitate. „Ușor, ușor, vom înlocui pavelele sparte. A fost un material foarte prost, s-a recepționat lucrarea așa cum s-a recepționat… Firma de consultanță care a recepționat acest material, aici cred că s-a greșit foarte mult, s-a luat un material mai ieftin. Proiectul a fost mizerabil executat de cei care au pus plăcile în Piața Unirii. Lucrarea a fost scoasă la licitație și contractată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Constructorul a lucrat așa cum a lucrat. La toate ședințele de progres la care am participat am spus că nu sunt mulțumit de calitatea lucrărilor în Piață. Când au spus că pun granit, m-am gândit că 1.000 de ani nu mai avem treabă. Mai bine puneam pavele, cum am pus pe stradă, că poți să le scoți, să le aranjezi. În momentul în care faci recepția e o treabă, apoi au apărut niște lucruri pe parcurs. S-au rezolvat. După care, a trecut un an de zile cât a fost garanția și am rămas noi cu ea de gât. Acum nu mai ai nici de cine să te legi. Sunt convins că, poate, după 5 ani de zile, vom încerca să mai rezolvăm ceva, să înlocuim aceste plăci în totalitate, pentru că în această perioadă nu putem interveni, fiind un proiect cu finanțare europeană. Nici nu pot să fac șantier acum, e plin de copii, nu pot să desfac Piața, nici nu ne putem permite din punct de vedere financiar”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi. 
 Primarul Focșaniului vorbește și despre anumite „aranjamente” care ar fi avut loc între firma care a pavat Piața Unirii și cei din Ministerul Dezvoltării. „Cred că au fost și niște aranjamente, pentru că eu am ajuns de trei ori la Ministerul Dezvoltării cu aceste probleme cu firmele, cu scandaluri, discuții, după ce discutam și spuneau că gata, le închidem contractul, apoi se luau de gât și plecau împreună”, a declarat Bacinschi. 
 Primarul, care este de profesie inginer în construcții, a explicat că și soluția tehnică adoptată de constructor a fost greșită. „Și betonul lucrează, trebuia lăsat un an de zile, să se așeze fundația. Ei au montat imediat plăcile. Acum, unde este crăpat, betonul lucrează. Dacă nu ar fi montat imediat pavelele nu ar fi fost probleme. Nu puteam să facem și noi ca la Sibiu, piață din piatră cubică, cu niște carouri din marmură, ne-ar fi costat poate și mai puțin”, a mai spus primarul Bacinschi. Acesta a mărturisit, cu o undă de nostalgie: „Cred că mai frumoasă era Piața Unirii înainte”.
 Doar pavelele care acoperă întreaga Piață a Unirii au costat circa 3 milioane de euro, ceea ce a reprezentat aproximativ 40% din valoarea totală a proiectului de recalificare urbană Piața Unirii și Grădina Publică, care a fost de circa 8 milioane de euro. 
        Alte minusuri ale Pieței Unirii 
 Primarul Bacinschi a amintit și de alte „bile negre” ale proiectului de recalificare urbană din Piața Unirii și Grădina Publică. Este vorba despre tavanul de la pasajul pietonal de pe bulevardul Unirii, prin care plouă. „Soluția a fost proastă, atunci când au executat. Acum încercăm noi să rezolvăm problema. Cert e că unii au făcut, Primăria ia bobârnace”, a punctat edilul. Și cu sala de spectacole de la Ansamblul „Èšara Vrancei” au fost probleme, pentru că ploua înăuntru. Un alt minus al proiectului pe mulți bani europeni sunt și spațiile comerciale, din Piața Unirii și Grădina Publică, multe dintre ele rămânând goale, această situație fiind pusă de primar pe fondul crizei economice și a chiriilor mari percepute inițial. 
 În prezent, Primăria Focșani are, prin contract cu Ministerul Dezvoltării, obligația de întreținere a Pieței Unirii, după finalizarea proiectului finanțat cu fonduri europene.
 

50 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?