Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

”Mărășeștiul, în inima mea” – Concurs Național de Artă Vizuală și Literatură


Însemnătatea bătăliei de la Mărășești din 6 august 1917 va fi abordată, în mod simbolic, în cadrul primei ediții a Concursului Național de Artă Vizuală și Literatură „Mărășeștiul, în inima mea”, care va avea loc la Focșani pe 6 august. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea și își propune readucerea în conștiința tinerei generații a unor momente exemplare de istorie, eroism și demnitate românească petrecute acum un secol, pe frontul Primului Război Mondial.„Societatea românească actuală resimte în mod acut nevoia de modele autentice în cultură și educație. După căderea comunismului, regim care a exaltat sentimentul patriotic pentru a face posibil nu numai cultul strămoșilor, ci și cultul personalității conducătorului, românii au continuat să pună gestul patriotic sub semnul egalității cu discursul și manifestările patriotarde. Astăzi, constatăm atitudini deviante: ignorarea sau ridiculizarea valorilor naționale, promovarea subculturii, a antimodelelor, pierderea argumentelor pentru mândria de a fi român”, spun organizatorii, în regulamentul concursului.
 Concursul se adresează în exclusivitate elevilor, lucrările propuse pentru concurs urmând să fie avizate de profesorul îndrumător al instituției de învățământ de la care provine concurentul. Fiecare școală va intra în concurs cu cel mult trei elevi pentru fiecare secțiune și pentru fiecare categorie, fiecare elev putând participa cu o singură lucrare. Concursul este structurat pe două secțiuni: arte vizuale (pictură și grafică) și creație literară (schiță, povestire, nuvelă și eseu) și pe două categorii de vârstă: pentru copiii din clasele V-VIII și clasele IX-XII. Lucrările pot fi expediate prin poștă, până pe data de 25 iulie 2014, pe adresa: Centrul Cultural Vrancea, Bulevardul Gării nr. 8, Focșani. 
 Juriul va acorda următoarele premii: Arte vizuale, clasele V-VIII – premiul I 600 lei, premiul II 500 lei, premiul III 400 lei; Creație literară, clasele V-VIII – premiul I 600 lei, premiul II 500 lei, premiul III 400 lei; Arte vizuale, clasele IX-XII – premiul I 700 lei, premiul II 600 lei, premiul III 500 lei; Creație literară, clasele IX-XII – premiul I 700 lei, premiul II 600 lei și premiul III 500 lei. 
 Jurizarea lucrărilor va avea loc în data de 1 august, de către personalități din domeniul culturii. Lucrările de artă vizuală vor fi reunite în cadrul unei expoziții la Mausoleul Mărășești, vernisajul expoziției și festivitatea de premiere urmând să aibă loc în data de 6 august a. c. La vernisaj vor fi invitați elevii premiați și reprezentanții fiecărei școli.
 La ediția din anul 2017 organizatorii vor realiza un album cu lucrările premiate și cu lucrările cele mai interesante, prezentate la cele trei ediții.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?