Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749

Alimentele picante, secretul longevităţii


Alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, contribuie la creșterea longevității, datorită capacității acestora de a inhiba senzația de durere, potrivit unui studiu american. Oamenii de știință americani de la Universitatea din California au constatat că inhibarea capacității organismului de a simți durere, prin consumul de alimente picante, precum ardeiul iute, favorizează longevitatea, informează dailymail.co.uk. 
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după o serie de experimente pe șoareci, în cadrul cărora semnalele de durere au fost împiedicate să ajungă la creier, fapt care le-a prelungit acestora viața. Astfel, animalele care nu au mai produs proteina responsabilă cu simțirea durerii, denumită TRPV1, au avut nu doar „o viață excepțional de lungă”, cu aproximativ 14%, ci și mai sănătoasă. De asemenea, acești cobai se îmbolnăveau mai rar de cancer, iar memoria nu le-a fost afectată atât de mult odată cu înaintarea în vârstă. 
Totodată, acești cobai ardeau mai ușor caloriile, fără să facă mai multă mișcare ca de obicei, iar metabolismul lor, inclusiv capacitatea de a procesa zaharurile din sânge, s-a păstrat la parametri optimi odată cu înaintarea în vârstă – fenomen ce ar putea reduce riscul de diabet, potrivit studiului publicat în revista Cell. „Suntem convinși că blocarea acestui receptor al durerii s-ar putea dovedi extrem de utilă, nu numai pentru alinarea durerii, ci și pentru promovarea longevității și a sănătății metabolice, mai ales pentru prevenirea diabetului și obezității. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii se confruntă cu o mai mare incidență a durerii, indicând faptul că aceasta ar putea declanșa procesul de îmbătrânire„, a declarat cercetătorul Andrew Dillin, de la Universitatea din California. 
Animalele supuse experimentului au fost modificate genetic astfel încât să nu mai producă proteina TRPV1. Potrivit profesorului Andrew Dillin, ardeiul iute conține capsaicină, un compus care inhibă funcționarea TRPV1. „Consumul regulat de substanțe care afectează proteina TRPV1, cum ar fi capsaicina, ar putea preveni declinul metabolic asociat cu vârsta și ar putea favoriza longevitatea”, a explicat cercetătorul american.
În mod alternativ, numeroase medicamente deja existente pe piață, inclusiv analgezicele folosite împotriva migrenelor, afectează funcționarea proteinei, iar oamenii de știință încearcă să dezvolte un medicament care să prevină majoritatea bolilor asociate cu vârsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?