Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Românii mănâncă 30 de milioane de mici numai de 1 Mai


Românii consumă anual aproape o jumătate de miliard de mici, 30 de milioane numai în ziua de 1 Mai, iar o cotă de TVA de 5% aplicată acestor produse ar putea crește consumul de la trei la patru mici/persoană, numai în ziua de 1 Mai, când românul mănâncă mici cât pentru o lună întreagă, afirmă reprezentanții producătorilor din industria cărnii. „Românii mănâncă aproape o jumătate de miliard de mici pe an, iar în ziua de 1 Mai consumă 30 de milioane de mici. Aceștia puși cap la cap formează un lanț care ar uni București de Munchen, în patria produselor din carne, adică 1.500 de km distanță. Spunem acest lucru ca să vedem care este impactul acestui produs în alimentația românilor. Vrem să arătăm ce înseamnă micul ca și instituție ca și element cultural în alimentația românilor”, a declarat, joi, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, la conferință privind reducerea TVA la carne, organizată într-un cadru natural, la picnic, la un grătar cu mici. 
Potrivit datelor furnizate Pro Agro, în România anual se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici. Asta înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, anual. Dacă luăm în calcul populația activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, conform datelor INS, iar populația activă reprezintă 11,01 milioane și este cuprinsă între 20 și 55 ani. 
Consumul de mici crește considerabil pe tot parcusul verii, iar apogeul vânzărilor îl reprezintă minivacanța de 1 Mai, când pe parcursul a 2-3 zile se consumă peste 1.500 de tone de mici. Asta înseamnă că pe grătare „sfârâie”, de 1 Mai, 30 de milioane de mici, peste 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Într-o singura zi un român mănâncă mici cât pentru o lună. De 1 Mai un român consumă, în medie, trei mici cu TVA 24%, dar dacă această taxă ar de 5%, cu același buget un român și-ar putea permite să cumpere patru mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?