Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Mieii românești nu vor lipsi de pe piață de Paște


Mieii românești nu vor lipsi nici în acest an de pe piață, în preajma Sărbătorilor Pascale, ciobanii mizând pe sacrificarea a 2,5 milioane de capete și pe prețuri cel puțin similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu și între 20 și 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă. „Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 – 2,5 milioane de miei, mai puțin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificați în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Prețul la intern nu diferă față de anul trecut și este între 10 și 12 lei kilogramul în viu și între 20 și 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ioan Câmpeanu.
Acesta a precizat că românii preferă mieii cu o greutate de 9 – 10 kg, cel mult 12 kg, în timp ce italienii cumpără miei cu o greutate mult mai mică, de numai 5-6 kg. În această perioadă, ciobanii români exportă doar în Grecia și Italia, pentru că Turcia a rămas în continuare o piață blocată exporturilor de ovine românești, cu toate că, în ultimul an, au fost făcute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei piețe. 
Ciobanii afirmă că, în ultimul an, chiar dacă a fost o iarnă mai ușoară și cheltuielile au fost puțin mai scăzute, subvenția acordată de stat pe cap de animal s-a micșorat și a fost introdus și impozitul pe norma de venit. „Chiar dacă a fost o iarnă mai ușoară decât altele, animale trebuiau furajate, pentru că, dacă nu le dai porumb și nu le faci tratamente, nu ai mare câștig. A fost o reducere nesemnificativă a cheltuielilor, de circa 10% la furaje, în schimb, subvenția a fost de 38,20 lei, în scădere față de anii trecuți când era peste 40 de lei. Autoritățile spun că nu-i mare scăderea, dar pentru noi contează, pentru că au apărut și impozitele”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de oi.
Efectivele de ovine se ridică în prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA, afirmă șeful Romovis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?