Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Vârstnicii ușor supraponderali trăiesc mai mult


Un studiu recent încearcă să demonstreze că recomandările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privitoare la indicele de masă corporală (IMC) nu ar fi valabile și pentru persoanele vârstnice. Peste 65 de ani, nu cei mai slabi trăiesc cel mai mult, scrie metronews.fr. Greutatea ideală a vârstnicilor ar fi astfel mai mare decât ceea ce se consideră în prezent a fi norma.
S-a arătat mereu că greutatea în exces este nefastă pentru sănătate și, prin urmare, pentru speranța de viață. Însă noul studiu sugerează că o greutate în plus ar putea fi benefică la cei care au peste 65 de ani și numai dacă este vorba de câteva kilograme. Cercetători de la Universitatea din Deakin (Australia) explică în revista American Journal of Clinical Nutrition că vârstnicii cu un IMC ușor mai mare decât recomandările oficiale ar trăi mai mult.
Potrivit OMS, IMC-ul de referință pentru persoanele în vârstă este cuprins între 18,5 și 25. După ce au analizat studii realizate între 1990 și 2013 pe 200.000 de persoane, cercetătorii au constatat că riscul de mortalitate crește cu 12% când IMC este de 21-22 și cu 19% când se cifrează la 20-20,9. Și la persoanele cu un IMC mai mare de 33 — considerate obeze—, riscurile cresc cu 8%.
Numai cei cu un IMC de 27,5 — indice apreciat ca prea ridicat de OMS — prezintă un risc de mortalitate mai scăzut. ‘A venit timpul să adaptăm recomandările de nutriție adresate persoanelor în vârstă’, spune într-un comunicat Caryl Nowson, autorul principal al studiului. ‘Rezultatele noastre arată că, după 65 de ani, cei care au un IMC cuprins între 23 și 33 trăiesc cel mai mult’, adaugă ea.
În loc să se concentreze pe pierderea în greutate, cercetătorii recomandă vârstnicilor să mănânce ce și cât doresc, dar să fie activi. ‘Să fii supraponderal în funcție de criteriile OMS nu este neapărat sinonim cu mortalitate crescută’, încheie Caryl Nowson. Ea amintește totuși și importanța unei alimentații echilibrate, fiindcă și alte criterii, în afară de IMC, sunt luate în considerare când este vorba despre sănătate. La persoanele supraponderale se constată un număr mai mare de probleme cardiovasculare și riscuri de cancer, încheie metronews.fr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?