Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

GALERIE FOTO: Subscripţie publică pentru Casa Memorială Dumitru Pricop din Negrileşti


Locuința în care s-a născut și a copilărit poetul vrâncean Dumitru Pricop a fost scoasă la vânzare pentru 20.000 de Euro. Oficial, de ieri s-a dat startul subscripției publice în vederea achiziționării imobilului și transformării în casă memorială. Astfel, la Casa Corpului Didactic, reprezentanții Asociației „Simion Mehedinți”, prin conf.univ.dr. Costică Neagu, au avut o primă întâlnire cu autoritățile locale din Negrilești, localitate în care se află casa copilăriei lui Pricop. La întâlnire au mai participat scriitori, oameni de cultură, dar și soția regretatului poet.
Ar fi pentru prima dată când se deshide o subscripție pentru achiziționarea unui astfel de imobil, după cel de-al Doilea Război Mondial. De altfel, Vrancea se numără printre puținele județe din România care au doar două case memoriale în patrimoniu, este vorba de cea a lui Moș Ion Roată și Casa Memorială a lui Alexandru Vlahuță. „Am dorit să creăm în Vrancea un loc special. Vrancea nu are prea multe case memoriale, știm foarte bine că sunt două. Atunci am avut această idee, că poate Vrancea, poate Negrileștiul, poate țara aceasta ar merita să aibă un punct turistic, un loc de întâlnire, iar locul acesta să devină un loc public, în care să se organizeze activități, să fie un punct turistic. S-au făcut niște demersuri. Comuna Negrilești nu are această putere, ca să acopere suma pe care au cerut-o proprietarii. Nici nu poți să negociezi, pentru că niciodată nu se negociază obiectul cultural. Ne-am propus să deschidem o listă de subscripție publică. După știința mea, de la război încoace așa ceva nu s-a mai făcut”, a precizat conf.univ.dr. Costică Neagu.
Donații în lei pot fi făcute la CEC Bank, Filiala Vrancea, în contul RO22CECEVR0144RON0599621, în euro RO06CECEVR01C1EUR0597123, iar în numerar la sediul Asociației „Simion Mehedinți”.
Seria donațiilor a fost deschisă chiar de Asociația „Simion Mehedinți”, care a contribuit cu 5000 lei. Toți vrâncenii pot contribui, cu atât cât pot, pentru achiziționarea imobilului din comuna Negrilești. „Sperăm să reușim cu ajutorul persoanelor fizice, cu dare de mână, cu ajutorul oamenilor de afaceri. După ziua de astăzi (ieri – n.r.), vom începe să batem la alte porți, poate că unele din ele se vor deschide, mă gândesc și la primărie, mă gândesc și la obști. Avem promisiunea domnului primar că și primăria va mai pune ceva. Evident că este o chemare de suflet, este o chemare pe care o fac întregii comunități române, dar în primul rând comunității vrâncene. Casa va intra în circuitul turistic”, a transmis Costică Neagu. Se speră ca procesul de subscripție să se finalizeze în decembrie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?