Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

ATENŢIE, florile din casă pot fi otrăvitoare pentru animale! Tu le cunoşti?


  Pe cât de multă bucurie sau plăcere provoacă florile oamenilor, pe atât de multe pericole înseamnă ele pentru pisica sau cățelul din casă. Este posibil ca acest fapt să fie deja cunoscut și poate că în continuare vei găsi câteva noutăți care să te ajute în viitor. Dacă nu știai, mai jos vei găsi ceea ce trebuie să cunoști pentru a feri prietenul necuvântător de un pericol real, prezent în casă: intoxicația cu plante ornamentale, cu flori.
 Fie că sunt crini, trandafiri, frezii, zambile, asta doar ca să le enumerăm pe cele mai populare, ele pot produce neplăceri câinelui sau pisicii. Aceste animale de companie sunt precum niște copii mici, curioși și puși pe joacă. O floare în casă sau un buchet mai mare, vă puteți da seama ușor, reprezintă pentru ei o sursă imensă de miros nou, „ciudat”, ce „trebuie” neapărat inspectat și eventual „gustat”. Acesta este pericolul cel mare, ca florile să fie ingerate, să fie consumate fie din plictiseală, din joacă sau cine știe din ce atracție de neînțeles pentru noi oamenii. De aceea florile trebuie să fie așezate acolo unde un câine sau o pisică poate ajunge greu sau chiar deloc.
 Cele mai cunoscute flori implicate în episoade de intoxicație sunt freziile (Freesia), zambilele (Hyacinth), calele (Cala lily), lalelele (Tulipa), crizantemele și bineînțeles, mai ales în cazul pisicilor, crinul (Lilium și Hemerocallis). 
 Cel mai des descrisă și observată ca fiind foarte gravă este intoxicația cu crin la pisică. În funcție de care tip de crin este implicat (unul din cele peste 100) pot fi observate probleme cardiace sau renale severe. Problemele cardiace se datorează unor glicozide cardiace cu efect digitalic. Efectele nefrotoxice se datorează unor părți hidrosolubile toxice, neidentificate încă, ce se absorb extrem de repede după ingestie. Toxinele atacă în principal epiteliul renal producând foarte repede și agresiv o insuficiență renală severă, ce pune viața în pericol. Toate părțile plantei sunt toxice, atât frunzele, petalele, polenul cât și tulpina. Inițial semnele de intoxicație cu crin la pisică vor fi nespecifice, de tipul vomei, anorexiei, depresiei, salivației excesive. Urmează o parte și mai neplăcută în care rinichii cedează și este posibil chiar ca pisica să nu mai urineze, din imposibilitatea producerii de urină și deci de a elimina toxinele din organism. Chiar și o frunză sau o petală pot duce la comă sau chiar mai rău. Atenția medicală este de urgență necesară. Sunt importante atât analizele de sânge cât și terapia de urgență cu fluide și diuretice pentru restabilirea funcției renale a pisicii.
 Atât în cazul câinelui cât și în cazul pisicii, un grup de flori extrem de populare și foarte des oferite, este implicat în producerea de fenomene digestive, de tipul vomei, diareei, durerilor abdominale severe. Acest grup de flori este reprezentat de frezii, zambile, cale, lalele și hortensii.
 Cel mai ușor este să previi o astfel de intoxicație decât să o tratezi. Mai ales că nu există vreo metodă rapidă și precisă pentru a depista componenții toxici din flori. Atenția este cea mai utilă atunci când dorești să eviți o intoxicație cu flori la câine sau la pisică. Evită locurile în care au acces sau folosește aceleași metode pe care le folosești pentru a ține un copil la distanță de vaza cu flori. Reține, chiar și 2-3 petale sau frunze pot face mult rău și pot aduce, în loc de bucuria de a avea flori în preajmă, mai multă panică. Întreabă medicul veterinar specialist și apelează la ajutorul său imediat ce ai observat că ceva nu este în regulă cu patrupedul tău.
 Început de primăvară plăcut!
 
 Dr. Daniel Lescai – Doctor în Medicină Veterinară

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?