Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Radulian: Cutremurele mari apar pe neașteptate


    Nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare, oricând de acum încolo, susține Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului. Afirmația a fost făcută marți, la o masă rotundă privind găsirea modalităților de colaborare pentru o mai bună gestionare a riscurilor la nivel de comunitate. El a spus că trebuie să fim mereu pregătiți pentru un cutremur de mare intensitate. „România e o țară seismică activă, una dintre statele cele mai active din Europa, în special din cauza cutremurelor din Vrancea și având în vedere frecvența cu care aceste cutremure vrâncene apar, mă refer la cutremurele mari, nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricând de acum încolo. Din acest punct de vedere trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat Radulian. „Nu se întâmplă ceva special acum în zona Vrancea, din acest punct de vedere nu avem motive de îngrijorare, în sensul că nu există o activitate anormală care să ne dea de bănuit, însă știm că cutremurele mari de multe ori apar pe neașteptate. În termeni probabilistici vorbind, nu știm când va fi următorul cutremur, dar totuși probabilitatea e destul de mare”, a mai spus Radulian.
    Potrivit acestuia, cutremurele care se produc în Vrancea nu ar produce pagube mari dacă imobilele ar fi construite după anumite norme. „Dacă ne referim la clădirile noi problema e în mâinile noastre, deci aici nu mai avem nicio justificare că nu am făcut clădirea respectivă după normele care sunt cunoscute și pe care le știe orice proiectant. Aici nu ar trebui să avem probleme pe viitor. Rămâne de văzut gradul de conștiinciozitate ar celor care se ocupă de aceste proiecte”, a adăugat Radulian.
    În Vrancea, ultimul cutremur s-a produs în noaptea de luni spre marți, la ora 00.34. A avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?