Compoziția laptelui matern diferă în funcție de sexul copilului

0
476


    Compoziția laptelui matern diferă în funcție de sexul copilului, potrivit unui studiu preluat de AFP. ‘Mamele produc rețete biologice diferite pentru băieți și pentru fete’, a explicat Katie Hinde, biolog la Universitatea Harvard.
    Studii efectuate pe oameni, maimuțe și alte mamifere au dezvăluit o serie de diferențe în ceea ce privește conținutul laptelui și cantitatea produsă. Când mamele nasc băieți, laptele matern este mai bogat în grăsimi și în proteine, este mai energizant, în timp ce fetele obțin cantități mai mari de lapte. Au fost avansate mai multe teorii pentru explicarea acestui fenomen, a spus Katie Hinde într-o intervenție în cadrul conferinței anuale a asociației americane AAAS, care s-a desfășurat la Chicago între 13 și 17 februarie.
    În cazul maimuțelor rhesus, de exemplu, femela tinde să producă mai mult calciu în laptele destinat progeniturilor femelă, iar un studiu publicat săptămâna trecută arată că sexul fetusului influențează producția de lapte a vacilor mult timp după ce au fătat.
    Înțelegerea diferențelor în ceea ce privește laptele matern pentru fete și pentru băieți și a impactului asupra dezvoltării copilului ar putea ajuta la ameliorarea formulelor laptelui pentru copii în cazul în care mamele nu îi pot alăpta. Totodată, înțelegerea modului în care este ‘personalizat’ laptele în funcție de fiecare copil ar ajuta spitalele să găsească lapte matern donat pentru o mai bună hrănire a copiilor bolnavi și născuți prematur, a apreciat cercetătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here