România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul patru din 2013

0
419


    România a consemnat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât și cu perioada octombrie-decembrie 2012, potrivit estimărilor preliminare publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Grație unei creșteri economice trimestriale de 1,7%, România este lider în UE, urmată de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda și Letonia (toate cu 0,7%). 
    Potrivit Eurostat, în perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, după un avans de 0,1% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,4%, după o expansiune de 0,3% în trimestrul trei din 2013. Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 1%), Finlanda (minus 0,8%) și Estonia (minus 0,1%). Nu au fost disponibile datele pentru Grecia, Danemarca, Irlanda, Croația, Luxemburg, Malta și Suedia.
    Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creștere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atât din zona euro cât și din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria și Marea Britanie (ambele cu 2,8%). Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) și Italia (minus 0,8%).
   Datele Eurostat sunt similare cu cele anunțate joi de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul patru din 2013 cu 1,7% față de trimestrul trei, iar avansul a fost de 5,1% comparativ cu perioada similară din 2012. Totodată, pe ansamblul anului trecut economia României a crescut cu 3,5%, arată primele estimări ale INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here