Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Interviu cu Victor Ponta despre USL, miniştri şi guvernare


   Premierul Victor Ponta a acordat joi un interviu, în care vorbește despre USL și situația politică actuală, afirmând că la „nivelul doi” din PNL și PSD sunt politicieni „războinici”, dar aceștia greșesc în atitudinea lor, deoarece trebuie să învingă „înțelepciunea” și „principiile USL”.

AGERPRES:
Domnule prim-ministru, o să încep cu întrebarea care e pe buzele tuturor oamenilor interesați de fenomenul politic: se rupe USL?
Victor Ponta: Nu. Vreți răspunsul scurt sau lung?

AGERPRES: Ar fi bun un răspuns lung, să înțelegem și argumentele…
Victor Ponta: Este o perioadă de criză, așa cum au mai fost și altele. Eu și ca prim-ministru și ca președinte al Partidului Social Democrat îmi doresc categoric ca USL să rămână unit și ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL din următoarele considerente: în primul rând, în 2012, așa am candidat și e vorba aici de respectarea votului covârșitor pe care l-am obținut și la alegerile locale și la alegerile generale. În al doilea rând, 2013 a fost un an foarte bun din punct de vedere economic, dar ca 2014 să păstreze acest trend trebuie să avem stabilitate politică. Și, în al treilea rând, pentru că, evident, orice prim-ministru își dorește o majoritate cât mai solidă și cât mai stabilă.

AGERPRES: Domnul Klaus Iohannis este de acord cu dumneavoastră că este criză în interiorul USL, dar vă cere să alegeți între PNL și PC.
Victor Ponta: E o cerere incorectă pentru că Uniunea Social Liberală înseamnă în egală măsură toate cele patru partide care au stat la baza formării și au candidat împreună și anume PSD, PNL, PC și UNPR. Domnul Iohannis nu știe lucrul ăsta pentru că în 2012 domnia sa a candidat contra USL și noi am câștigat la Consiliul Județean, dar ideea este următoarea: toate cele patru partide au drepturi egale în Uniunea Social Liberală, chiar dacă dimensiunile noastre politice sunt diferite. Pentru că, evident, PSD e un partid mai puternic, cu mai mulți alegători și mai mulți reprezentanți decât PNL, de exemplu. PNL, categoric, este un partid mai puternic decât PC și UNPR, dar, dacă facem atunci diferențierea, poate fi în favoarea PSD, că e cel mai mare partid, dar e împotriva ideii de USL. Deci nu se pune problema ‘eu sau el’, se pune problema că USL înseamnă toate cele patru partide și atunci când spun că vreau să păstrăm USL, mă refer la USL cu toți patru.

AGERPRES: Greșește și domnul Sârbu care spune că o eventuală majoritate USD l-ar putea înlocui pe domnul Antonescu din funcția de președinte al Senatului?
Victor Ponta: Da, pentru că PSD întotdeauna și-a respectat angajamentele. Funcția de președinte al Senatului aparține Alianței de Centru Dreapta PNL-PC și PSD nu va lua niciodată o funcție care nu-i aparține în mod legitim. Da, cred că a fost doar un răspuns la o anumită tensiune și pot să vă spun că nu, PSD nu ia niciodată nicio funcție care nu-i aparține.

AGERPRES: Există voci care spun că PNL încearcă să forțeze ieșirea de la guvernare pentru a avea o imagine mai bună. Dacă acest scenariu se adeverește, cine va candida la președinție din partea USD sau a PSD? 
Victor Ponta: În primul rând, eu sunt convins că majoritatea colegilor liberali — și vorbesc de majoritatea responsabilă și aceea muncitoare — vrea să rămână la guvernare, nu pentru că e vorba de putere, ci pentru că au participat, am fost în opoziție împreună, e normal să fim împreună la guvernare. Calculul aceasta, cum e mai bine pentru candidatul prezidențial, este un calcul pe care îl face doar domnul Antonescu pentru că domnia sa candidează. Eu nu-l fac pentru că nu candidez și atunci toate deciziile mele nu se fac în funcție de interesul scorului din noiembrie, ci se fac din responsabilitatea pe care o am ca prim-ministru (…). Noi nu suntem la fără frecvență la putere, noi suntem în fiecare zi și în fiecare oră și atunci, evident, și așteptările sunt de la noi. Calculele pentru prezidențiale, repet, le face domnul Antonescu, normal, candidat. Eu nu le fac.

AGERPRES: Deci înțeleg că în niciun scenariu nu veți candida în 2014?
Victor Ponta: Să înțelegeți că nu 99%, ci 100% din energia mea în acest moment este canalizată pentru a conduce cu bine Guvernul României.

AGERPRES: Revenind la problema cu vicepremierii, ați mai discutat cu reprezentanții PC, cu domnul Daniel Constantin? Ar fi dânșii dispuși să renunțe de dragul stabilității la această funcție de vicepremier?
Victor Ponta: Nu, dar nu e propunerea lor, vreau să fiu foarte clar. Propunerea restructurării Guvernului a aparținut domnului Antonescu pentru ca domnul Iohannis să poată fi și ministru de Interne și viceprim-ministru coordonator al ministerelor economice, deci practic o altă poziție a Guvernului, iar eu am spus că sunt de acord, că e un lucru bun să-l avem pe domnul Iohannis și ca ministru de Interne și ca viceprim-ministru, dar că, atunci, evident, pe baza experienței de aproape doi ani de funcționare a Guvernului, vreau să folosim momentul în care cerem votul colegilor noștri parlamentari pentru a așeza Guvernul pe niște poziții care să ne asigure în 2014 stabilitate și responsabilitate. Când ne înțelegem toți patru, că aici nu putem să ne înțelegem doar PSD cu PNL sau… trebuie să fim de acord toți patru. Când ne înțelegem toți patru, atunci e foarte clar că mergem în Parlament și cerem votul colegilor noștri. (…)

AGERPRES: Legat de miniștrii care își fac bine treaba, ați de vorbit de mai multe ori în termeni pozitivi despre domnul ministru Chițoiu. Vi se pare o pierdere pentru Guvern? Dumneavoastră l-ați mai fi păstrat în funcție?
Victor Ponta: Categoric da, pentru că în mandatul domnului Chițoiu de ministru de Finanțe și viceprim-ministru România a încheiat cu bine un acord cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană și a încheiat un nou acord — a negociat și a încheiat un nou acord — și tot în mandatul domniei sale România, cred că zilele acestea se anunță, are a treia creștere economică din Europa, cea mai mică inflație din ultimii 25 de ani și cel mai mare nivel al investițiilor străine directe de după 2008. Ce poți să spui despre un ministru de Finanțe care are asemenea rezultate? Am înțeles decizia politică și, până la urmă, este responsabilitatea Partidului Național Liberal care l-a propus să-l și retragă. Dacă mă întrebați, însă, despre activitatea ca ministru acestea sunt datele. Sunt alte situații și mai clare. De exemplu, domnul ministru Gerea a fost foarte puțin timp în funcție. Nici n-a apucat să facă ceva rău, ca să spun așa. De aceea, sigur, decizia e politică și o înțeleg. Referitor la domnul ministru Nicolăescu, merge de la Sănătate la Finanțe, dar mă bucur că la Sănătate vine o persoană care cunoaște domeniul și care știe ce-am făcut de un an și jumătate, domnul Bușoi, ca președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deci care nu va învăța acum ce probleme are Sănătatea, ci le preia din mers. Altfel n-aș fi acceptat o schimbare la Sănătate, pentru că Sănătatea și Educația sunt două domenii atât de importante și atât de complicate, încât să pui pe cineva care să o ia de la zero ar fi o mare greșeală guvernamentală. Dar, prin venirea domnului Bușoi, vine cineva care știe deja, foarte bine chiar, stadiul actual al sistemului de sănătate și ce trebuie făcut.

AGERPRES: Spuneți că înțelegeți decizia politică a PNL de a schimba anumiți miniștri, dar, dincolo de aceste schimbări, au mai existat și demisii pe diverse motive ale unor miniștri liberali. Toate acestea vi se par a genera instabilitate, sunt un factor de instabilitate?
Victor Ponta: Eu, dacă dumneavoastră căutați în arhive, la prima mea întâlnire, cred că din 1 mai 2012, cu cei pe care i-am propus atunci miniștri, le-am spun un lucru: că vin într-o poziție extrem de dificilă, în orice moment să fii ministru e dificil, dar în mod special acum când vor fi țintele predilecte ale domnului președinte Băsescu și ale regimului său. Aici vorbesc de presă, de susținători politici. Așa că toți și-au asumat, dacă vreți, faptul că vor fi ținte. De aceea, acest Guvern, din păcate, a pierdut pe drum miniștri care își făceau treaba bine, dar care au fost ajunși din urmă, cum e cazul domnului Fenechiu, de ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 12 ani cred sau alte situații de acest gen. Și eu mi-am asumat acest risc. După ce am devenit prim-ministru am aflat că am făcut o groază de lucruri rele, în copilărie, în tinerețe, asta înseamnă să fii adversarul domnului Băsescu și cine nu rezistă trebuie să iasă din luptă. (…)

AGERPRES: O întrebare despre eșicherul politic românesc, despre modul în care este acoperit în acest moment, e clar că pe stânga sunteți dumneavoastră, Partidul Social Democrat…
Victor Ponta: Să zicem pe centru-stânga. Categoric da, centrul-stânga este unit sub forma Uniunii Social Democrate, pentru că Partidul Conservator este mult mai spre centru, ca și PSD-ul de altfel, dar în PSD și în UNPR sunt oameni de stânga clasici, ca să zic așa… Deci centrul-stânga este acoperit și unificat.

AGERPRES: Cum vedeți partea de dreapta în contextul în care PNL este în această zonă ideologică, iar în ultima perioadă a început să se manifeste și Mișcarea Populară, mai sunt PDL, Forța Civică…
Victor Ponta: Eu văd pe partea de centru-dreapta în primul rând lideri care au trăit întotdeauna din banii de la stat. Nu au plătit în viața lor un salariu, nu au făcut niciodată o afacere privată, nu au pierdut bani, nu au făcut profit, au lucrat chiar mai mult decât noi, de centru-stânga, numai la stat.

AGERPRES:
Dacă îmi permiteți, în această definiție l-ați putea include și pe domnul Antonescu?
Victor Ponta: Nu, vorbesc de toți cei de dreapta. E greu să vorbești de dreapta dacă totdeauna ai lucrat la stat. Să fii credibil pe această zonă. În al doilea rând, văd o bătălie, în primul rând de orgolii, dacă întrebați ce și cum se diferențiază la nivel de ideologie noi avem niște lucruri foarte clare pe partea de centru-stânga și de aceea ne-am și identificat. Pe partea de centru-dreapta dacă îi întrebați care sunt ideile pentru care există această fărâmițare nu știe nimeni să vă răspundă, sunt probleme în primul rând de orgolii personale. În al treilea rând, ideea de dreapta în România a fost dacă vreți compromisă pe termen lung printr-o impostură și anume domnul Băsescu și Partidul Democrat au trecut din Internaționala Socialistă pe dreapta. Or, până nu se rezolvă această impostură nu cred că va fi clar și liniște pe partea de centru-dreapta.

AGERPRES: Dacă se va ajunge în Parlament cu schimbarea structurii Guvernului, PSD-ul are de gând să schimbe niște titulari de ministere?
Victor Ponta: De la PSD? Nu. (…) Singurul ministru care la un moment dat va pleca din Guvern deoarece candidează la Parlamentul European și în mod sigur va fi și ales este domnul ministru Nica, care însă din 2012 mi-a spus că intră în Guvern, dar vrea în 2014 să meargă la Parlamentul European. Alte schimbări, nu.

AGERPRES: Cu UDMR ați mai avut contacte politice în ultima vreme?
Victor Ponta: Da.

AGERPRES: Îi vedeți ca pe niște potențiali parteneri?
Victor Ponta: Ei sunt parteneri instituționali ai noștri în Parlament chiar dacă sunt în opoziție pe tot ceea ce ține dacă vreți de drepturile minorităților și de pacea socială. Pentru mine e important ca în România să nu mai existe tensiuni reale între minoritate și majoritate. UDMR-ul este singurul reprezentant legitim al minorității maghiare, pentru că așa au votat maghiarii, nu noi românii am decis ca UDMR-ul să fie reprezentantul lor în Parlament și, din acest punct de vedere, pentru mine, chiar dacă ei sunt în Opoziție, ei în mod obligatoriu cât sunt eu prim-ministru trebuie să fie un partener pentru tot ceea ce ține de drepturile minorităților și de pacea socială de care România are nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?