Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ai grijã ce glume faci la serviciu! Colegii te pot acuza de HĂRŢUIRE SEXUALĂ


    Astăzi a intrat în vigoare Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală. Pedepsele pentru anumite fapte au fost reduse, iar pentru altele au crescut. Prostituția a fost scoasă din rândul infracțiunilor, fapta devenind o simplă contravenție. Apare arestul la domiciliu, o modalitate mai blândă de executare a unei pedepse, dar și noi infracțiuni, printre care hărțuirea sexuală. Prevederile Noului Cod Penal au fost analizate de judecătorul Iulian Păun, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani, care ne-a explicat ce și cum se schimbă.
 
    Noul Cod Penal (NCP) și Noul Cod de Procedură Penală (NCPP) intră astăzi în vigoare, iar modificările sunt consistente. Ca o noutate, va apărea arestul la domiciliu, o modalitate mai blândă de executare a pedepsei, iar persoanele care practică prostituția nu vor mai fi trimise la închisoare, ci vor primi doar sancțiuni. De asemenea, în NCP apar noi infracțiuni, între care și hărțuirea, spune judecătorul Iulian Păun, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani. 
    Alte modificări îi au în prim plan pe conducătorii auto. Vechile reglementări prevedeau că un conducător auto prins cu o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie risca o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. De astăzi, cei care se urcă băuți la volan pot scăpa doar cu o amendă penală, în funcție de gravitatea faptei comise în această stare. Mai mult, NCP lasă o portiță liberă șoferilor, deoarece alcoolemia ce va fi luată în considerare într-un dosar penal va fi cea de „la momentul prelevării mostrelor biologice”. Anterior, nivelul de alcoolemie inclus într-un rechizitoriu era cel de la momentul comiterii faptei, stabilit pe baza unei expertize medico-legale.
   
Poliția are nevoie de „camere de audieri” cu oglinzi… cu o singură reflexie

    Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și a Noului Cod de Procedură Penală, poliția are și ea câteva obligații în plus. Astfel, în fiecare Inspectorat de Poliție trebuie să existe camere de audiere a suspecților. Conform prevederilor, în cameră trebuie să existe o oglindă cu o singură reflexie și aparatură de înregistrare  audio-video. De asemenea, va fi înființat „Biroul de Supraveghere Judiciară”, care va fi subordonat Serviciului de Investigații Criminale. Acest birou va deservi municipiul Focșani și comunele arondate Poliției municipiului Focșani, iar la nivelul subunităților de poliție de pe raza județului au fost înființare Compartimente. Practic, împotriva unei persoane certate cu legea pot fi dispuse unele măsuri de supraveghere, respectiv control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu. Aceste măsuri presupun unele interdicții, iar polițiștii de la biroul nou înființat sau compartimente trebuie să urmărească dacă persoanele împotriva cărora s-au luat măsurile de interdicție le și respectă.
    Șeful IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, ne-a spus că vor fi puse în aplicare noile prevederi, cu resursele pe care le are, urmând ca totul să fie pus la punct pe parcurs, în funcție de fondurile care vor fi alocate.

Măsurile preventive

    Reținerea unui suspect sau inculpat poate fi dispusă de polițist sau procuror pentru 24 ore. Controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune nu mai sunt acum  măsuri subsecvente arestării preventive, ci alternative la arestare. Ele se dispun în fiecare fază procesuală de cel care exercită funcția respectivă, iar cauțiunea este de minim 1.000 lei. Apare o nouă măsură preventivă: arestul la domiciliu, pe care o poate dispune doar un judecător, pe 30 zile, în cursul urmăririi penale, respectiv pe durată nedeterminată în cursul judecății. Arestarea se poate dispune numai în patru situații, respectiv fugă, influențare martori, presiuni victimă, altă infracțiune, iar pe motivul pericolului pentru ordinea publică o persoană poate fi arestată numai în cazul suspectării de comitere a unor infracțiuni foarte grave enumerate expres de lege. Măsura se ia pentru 30 zile cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși 180 zile în cursul urmăririi penale, respectiv jumătatea maximului special, dar fără a depăși 5 ani în faza de primă instanță.
    Cu excepția reținerii, care se poate dispune dacă sunt indicii temeinice sau probe care să fundamenteze o suspiciune rezonabilă cu privire la comiterea faptei, pentru celelalte măsuri sunt necesare neapărat probe. Împotriva reținerii se poate face plângere la procuror, iar împotriva celorlalte măsuri numai contestație la judecător.

Se modifică pedepsele

    Pentru unele infracțiuni limita superioară a pedepselor este mai mică decât în vechiul cod. De exemplu, pentru rele tratamente aplicate minorului scade maximul de la 15 la 7 ani, pentru furtul calificat scade de la 15 la 10 ani, pentru mărturia mincinoasă de la 5 la 3 ani, pentru hărțuirea sexuală de la 2 la un an, pentru înșelăciune de la 15 la 3 ani. Pentru alte infracțiuni scade atât minimul, cât și maximul legal. Pentru lipsirea de libertate în mod ilegal pedepsele erau 3-10 ani, acum vor fi 1-7 ani; pentru trafic de minori era 5-15 ani și scade la 3-10 ani închisoare; pentru violare de domiciliu era 6 luni-4 ani și scade la 3 luni-2 ani;  delapidarea era sancționată cu 1-15 ani închisoare, noul cod prevede 6 luni-7 ani.
    Pentru un număr mai mic de infracțiuni, crește minimul pedepsei. Astfel, la determinarea sau înlesnirea sinuciderii crește de la 2 la 3 ani, pentru șantaj de la 6 luni la un an. Pentru altele crește doar maximul legal. De exemplu, la divulgarea secretului profesional și la evadare crește de la 2 la 3 ani. Iar pentru alte fapte cresc ambele limite: la încăierare pedeapsa era o lună-6 luni, de acum va fi 3 luni-1 an; cercetarea abuzivă era sancționată cu 1-5 ani închisoare, noua pedeapsă va fi 2-7 ani. „Pentru un alt set de infracțiuni crește minimul și scade maximul: infracțiunea de distrugere era sancționată cu o lună-3 ani, de acum va fi 3 luni-2 ani; nedenunțarea unor infracțiuni era sancționată cu 3 luni-3 ani, acum va fi 6 luni-2 ani; favorizarea infractorului și tăinuirea erau sancționate 3 luni-7 ani, acum vor fi 1-5 ani”, ne-a precizat judecătorul Iulian Păun.
    Magistratul mai specifică faptul că cele mai multe infracțiuni se urmăresc din oficiu. Dintre acestea, pentru un număr de 5 infracțiuni din Codul Penal și mai multe infracțiuni din șase legi speciale, părțile pot pune capăt procesului prin împăcare. Există și un număr de 25 de infracțiuni în Codul Penal și alte infracțiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care e necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate ca să înceapă urmărirea penală.

Minorii nu mai pot fi băgați la închisoare

    Minorii nu mai pot fi sancționați cu închisoarea, ci li se pot aplica, dacă au peste 16 ani, iar pentru cei între 14-16 ani doar dacă au discernământ, măsuri educative. Unele sunt neprivative de libertate, respectiv stagiul de formare civică de maxim 4 luni, supraveghere 2-6 luni, consemnarea la sfârșit de săptămână timp de 4-12 săptămâni, asistarea zilnică timp de 3-6 luni. Altele sunt privative de libertate, respectiv pentru minorii sancționați în trecut și dacă pedeapsa legală este mai mare de 7 ani: internarea într-un centru educativ 1-3 ani, internarea într-un centru de detenție 2-5 ani sau 5-15 ani.

Apare o nouă infracțiune: hărțuirea

    Conform NCP, actele de violență care produc suferințe fizice până în 90 zile, intră în conținutul infracțiunii de „lovire sau alte violențe”, iar peste 90 zile în infracțiunea de „vătămare corporală”. Fătul este ocrotit în mod special, fiind interzis în continuare avortul în alte condiții decât cele medicale, dar acum este incriminată și fapta de vătămare corporală a fătului. O nouă infracțiune este „hărțuirea”, constând în urmărirea unei persoane, ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje care îi cauzează o stare de temere, sancționată cu 3-6 luni, respectiv 1-3 luni închisoare.
Prostituția nu va mai fi infracțiune, ci doar contravenție.
    „Minorul este ocrotit în mod special: nu poate fi folosit în scop de cerșetorie, nu poate fi exploatat sexual, nu poate să își dea un acord valabil pentru acte sexuale dacă are sub 13 ani, nici măcar nu poate fi racolat pentru astfel de întâlniri convocate prin internet sau telefon. Comite infracțiunea de abandon de familie cel care nu plătește pensia de întreținere timp de trei luni, nu două ca până acum.  Conținutul infracțiunii de viol este mai bine definit: raportul sexual, actul sexual oral ori actul sexual anal, comise prin constrângere, iar pedeapsa este aceeași, de 3-10 ani. Restul actelor de natură sexuală comise prin constrângere constituie o nouă infracțiune numită «agresiune sexuală» pedepsită cu 2-7 ani. Pretinderea de favoruri sexuale nu doar de șefi, ci de acum și de către colegi, intimidând sau umilind victima constituie infracțiunea de «hărțuire sexuală»”, mai arată purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani.

Viața privată va fi mai bine ocrotită

    În noul cod, viața privată va fi mai bine ocrotită. Violarea domiciliului rămâne infracțiune, iar acum se incriminează și violarea sediului unei persoane juridice. Fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unor persoane în domiciliul lor, respectiv difuzarea imaginilor sau convorbirilor va fi infracțiunea de violarea vieții private, sancționată cu închisoare 3 luni-2 ani, respectiv 6 luni-3 ani. În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, apar noi prevederi, respectiv abuzul de încredere prin frauda creditorilor, înșelăciunea privind asigurările, deturnarea licitațiilor publice, exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile.
    De asemenea, autoritățile sunt ocrotite în mod special și orice amenințare sau violență împotriva unei persoane care exercită o autoritate de stat, în timpul exercitării funcției, pentru intimidare sau răzbunare, duce la majorarea pedepsei cu o treime. Infracțiunea se numește „ultraj”. Dacă victima este judecător sau procuror, majorarea se face cu jumătate, iar infracțiunea este aceea de „ultraj judiciar”. În ceea ce privește infracțiunile contra înfăptuirii justiției, aici apar noi infracțiuni. „Împiedicarea organului judiciar să efectueze un act procedural sau refuzul de a pune actele sau informațiile cerute la dispoziția lor, va fi infracțiunea de obstrucționare a justiției și se sancționează cu pedeapsă de la 3 luni la un an închisoare. Intimidarea, amenințarea sau constrângerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage o declarație dată la organele judiciare, va fi infracțiunea de influențarea declarațiilor, iar pedeapsa de la 1 la 5 ani”, arată judecătorul Iulian Păun.
    Limita maximă a pedepsei legale pentru luare de mită este mai mică cu 2 ani, cumpărarea de influență mai mică cu 3 ani, pe când la darea de mită și traficul de influență crește limita maximă cu 2 ani. Apare o nouă infracțiune: „folosirea abuzivă a funcției în scop sexual”, comisă de un funcționar public care întocmește sau nu un act solicitând favoruri de natură sexuală. Fapta este sancționată cu închisoare între 6 luni și 3 ani.

Dispare calea de atac a recursului

    Dispare calea de atac a recursului, spune judecătorul, astfel că sentințele pronunțate în primă instanță vor putea fi atacate doar cu apel, care este devolutiv în întregime. Hotărârea astfel pronunțată este definitivă și se pune în executare. 
    Numai pentru 5 motive care vizează doar legalitatea poate fi exercitată calea extraordinară de atac numită recurs în casație, care se soluționează de ICCJ. Mai sunt căi extraordinare contestația în anulare pentru vicii de procedură, nelegală constituire sau compunere a completului, lipsa asistenței juridice și revizuirea pentru aspecte noi, ivite ulterior pronunțării hotărârii definitive, inclusiv declararea ca neconstituțională a textului de lege pe care s-a întemeiat hotărârea definitivă sau statul român a fost condamnat la CEDO, care se depune numai la instanță.
    Un proces poate fi redeschis numai la cererea persoanei condamnare în lipsă, dacă nu a știut că este judecată.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?