Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Tot mai multe persoane sub supravegherea Serviciului de Probațiune


    Consilierii din cadrul Serviciului de Probațiune Vrancea au avut parte de activitate intensă anul trecut, în ceea ce privește activitatea de supraveghere. 2013 a fost anul în care au avut în supraveghere cele mai multe persoane, de la înființarea instituției. „În ceea ce privește activitatea de supraveghere a persoanelor condamnate menținute în stare de libertate, pe parcursul anului 2013, în evidența Serviciului de Probațiune s-a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de supraveghere de la înființarea serviciului. Astfel, dacă în anii 2011 și 2012 au intrat în supraveghere un număr de 117, respectiv 107 persoane, în anul 2013, numărul acestora a fost de 142 de cazuri. Din totalul de 71 de cazuri de supraveghere ieșite din evidența Serviciului de Probațiune Vrancea pe parcursul anului 2013, un număr de 40 de persoane au finalizat termenul de încercare, în 11 cazuri s-a impus transferul către alte servicii, pentru un număr de 20 cazuri instanța de judecată a dispus revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, iar în două situații, datorită concursului de infracțiuni, s-a dispus anularea sentinței penale prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, a transmis Costel Constandache, șeful Serviciului de Probațiune Vrancea.
    Dacă pe linie de supraveghere volumul de muncă a fost mai mare, anul trecut, consilierii de probațiune au întocmit mai puține referate de evaluare. Astfel, au fost întocmite 118 referate de evaluare, cele mai multe, respectiv 102, pe numele unor persoane care erau minore la data comiterii infracțiunilor, restul fiind pentru persoane majore. Majoritatea persoanelor evaluate provin din mediul rural, respectiv în 75% dintre cazuri. 
    „În 19 cazuri, persoanele evaluate mai săvârșiseră infracțiuni până la momentul evaluării (respectiv un procent de 16%). La solicitarea organelor de urmărire penală s-au întocmit 46 referate de evaluare, în timp ce instanțele de judecată au solicitat întocmirea unui număr de 72 de referate de evaluare. Față de anul 2012, numărul referatelor de evaluare întocmite de către Serviciul de Probațiune Vrancea s-a modificat ușor, în sensul că au fost mai puține solicitări de întocmire din partea parchetelor și instanțelor de judecată. Acest aspect ar putea fi interpretat ca o scădere a infracționalității la nivelul Județului Vrancea în cazul minorilor, pentru care solicitarea referatului de evaluarea de către organele judiciare este obligatorie. Astfel, dacă în cursul anului 2012 s-au întocmit 138 referate de evaluare, în anul 2013 au fost întocmite 118 referate de evaluare”, se arată în raportul de bilanț al Serviciului de Probațiune, pentru anul 2013. 
    Pe parcursul anului trecut, consilierii au efectuat diferite activități de consiliere și asistență. Asfel, 9 persoane au participat la Programul de consiliere individuală „Unul la Unu” și 18 persoane majore au participat la Programul de consiliere de grup „Dezvoltarea abilităților sociale la majori”, serviciile fiind oferite la cerere. În perioada septembrie – noiembrie 2013 s-a derulat Programul de grup „Stop, Gândește-te și Schimbă!”, pentru cinci persoane condamnate, aflate în supravegherea serviciului.
    Pe lângă programele la care au participat, persoane care au beneficiat de aceste servicii au fost susținute pentru dobândirea unei calificări profesionale sau angajarea cu contract de muncă. „În acest sens, consilierii de probațiune au colaborat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională Vrancea, primării din județul Vrancea și societăți comerciale. Atenție s-a acordat și reintegrării sociale a persoanelor condamnate aflate în stare de detenție în Penitenciarul Focșani, astfel că, în anul 2013, un număr de 22 persoane, organizate în două grupuri de lucru, au urmat programul de consiliere «Reducerea riscului de recidivă după închisoare»”, se mai arată în acelați document.
    Anul trecut, 13 persoane au făcut voluntariat în cadrul Serviciului de Probațiune Vrancea, unele dintre acestea manifestându-și dorința de a prelungi perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?