Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

OMS: România dispune de un sistem adecvat de îngrijiri paliative


   Foarte puțini dintre bolnavii aflați la sfârșitul vieții primesc îngrijiri paliative, relevă primul studiu global pe acest subiect, publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). România este una din cele doar 20 de țări din lume care au un sistem adecvat de îngrijiri paliative, se arată în studiul citat de AFP. ‘Doar o persoană din 10 care au nevoie de îngrijiri paliative pentru calmarea durerii beneficiază de acestea’, potrivit concluziilor acestui studiu, numit ‘Atlas Global al îngrijirilor paliative la sfârșitul vieții’, publicat de OMS și Alianța mondială pentru îngrijiri paliative (WPCA), cu sediul la Londra.
   OMS, conform căreia accesul la îngrijiri paliative este ‘un drept uman’, adaugă că există, în fiecare an, circa 20 de milioane de pacienți aflați la sfârșitul vieții care au nevoie de astfel de îngrijiri. Dintre aceștia, 6% sunt copii, continuă agenția franceză de presă. În 2011, aproximativ trei milioane de bolnavi din lume au primit îngrijiri paliative, mai precizează organizația. Doar 20 de țări din lume au un sistem adecvat de îngrijiri paliative, anume România, Australia, Austria, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Singapore, Suedia, Uganda, Marea Britanie și SUA.
   Potrivit dr. Maria Cecilia Sepulveda Bermedo, care a participat la redactarea studiului, ‘principala problemă este accesul la morfină’. Odată cu îmbătrânirea populației, ‘nevoia de îngrijiri paliative este din ce în ce mai importantă’, mai relevă organizația internațională.
   Conform unui studiu, bazat pe date din 2008, 37% din persoanele decedate în acel an ar fi avut nevoie de îngrijiri paliative, adică 20 de milioane dintr-un total de 53 de milioane de persoane decedate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?