Proiectele pe viitorul PNDR ar putea fi depuse online pe aproape toate măsurile

0
523


   Crearea unei baze de date cu prețuri de referință în vederea eliminării procedurilor de achiziție pentru beneficiarii privați, elaborarea unor documentații standard pentru achizițiile publice, precum și introducerea depunerilor online pentru aproape toate măsurile din viitorul program reprezintă doar câteva dintre modificările și noutățile pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. „Noi suntem partea tehnică a programului. Ne pregătim cu fluxuri și proceduri de lucru, dar și cu o simplificare majoră și cu crearea unor instrumente care să înlesnească absorbția și să o facă mai corectă. Și aici mă refer la baza de date cu prețurile de referință, pe care până la urmă APDRP a luat inițiativa să o facă și să o ducă la bun sfârșit. (…) Dacă vom avea aceasta listă, lucrul acesta va duce la eliminarea completă a procedurii de achiziții pentru beneficiarii privați, la reducerea verificărilor din agenție și se va elimina complet justificarea de la cererea de finanțare a prețurilor din bugetul indicativ, pentru că proiectantul sau consultantul se va uita în baza de date și vor trece automat estimărilor lor, dacă se încadrează în prețurile respective”, a declarat directorul general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), George Turtoi, într-un interviu acordat AGERPRES.
    Acesta a precizat că pentru achizițiile publice intenționează să elaboreze anumite documentații standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici. „Inclusiv pe achiziții publice, ne gândim să facem unele documentații standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici. Le vom face niște formate de documentații de atribuie pe care ei și le pot adapta în funcție de necesitățile pe care le au”, a spus Turtoi.
    De asemenea, introducerea depunerilor online a proiectelor pentru aproape toate măsurile din viitorul PNDR va elimina multe suspiciuni care există în momentul de de față în rândul beneficiarilor. „Vom încerca, pe cât posibil, să facem și depunere online pentru aproape toate măsurile, deoarece argumentul acela că țăranul nu are Internet este poate fezabil pentru cei care aplică pe măsura dedicată fermelor mici sau poate pentru tinerii fermieri. Să spunem că pe aceste două măsuri poate nu vom face depunere online, dar atunci când un beneficiar ia două milioane de euro finanțare, e puțin probabil să nu aibă Internet. E chiar imposibil. Pentru aproape toate măsurile vom avea depunere online. Într-adevăr, sunt beneficiari din anumite zone unde nu există Internet sau nu știu să utilizeze Internetul sau nu-și permit să angajeze un consultant și își fac singuri documentațiile. Cred că se vor elimina multe suspiciuni prin depunerea online”, a mai spus șeful APDRP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here