Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Vaccinul antigripal, distribuit direcţiilor de sănătate publică


Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătății (MS) pentru campania de imunizare vor fi distribuite, miercuri, direcțiilor de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie, informează ministerul. „Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătății le-a achiziționat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN Unifarm SA și, în cursul zilei de mâine (miercuri – n.r.), urmează a fi distribuite în teritoriu către direcțiile de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie”, arată MS, care subliniază că este pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală la recomandarea specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 
Restul de 400.000 de doze urmează să intre în depozitul Unifarm în cursul acestei săptămâni, urmând ca în perioada următoare, în funcție de necesitățile de campanie antigripală și a recomandărilor venite din partea specialiștilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuția dozelor în teritoriu, mai precizează sursa citată. De asemenea, în prezent, la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate deja 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, mai arată MS. Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziție, în total, 400.000 de doze. 
Până în prezent, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspandire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale. 
Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinii B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?