Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

GALERIE FOTO: Pe strada Culturii, focșănenii vor un loc de joacă și mai multă curățenie


    Aventura din această săptămână a început pe strada Culturii din Focșani, din cartierul Obor. Din Bulevardul Independenței până la intersecția cu Strada Mare a Unirii, se desfășoară Strada Culturii, o stradă ca multe altele în municipiul Focșani, nici prea bună, nici prea rea. Carosabilul, peticit, este mărginit de trotuare neîngrijite, cu asfaltul „ciuruit”, și, pe locuri, de bălți. Spațiul verde din marginea trotuarului numai așa nu poate fi numit, doar câteva petice de iarbă, semnalizând că acolo este un spațiu verde. În fața blocurilor, grădinile sunt unele îngrijite, cu gard viu împrejmuitor, copaci și flori sau bolte de viță de vie, altele lăsate la voia întâmplării, în funcție de cât de gospodari sunt locatarii din blocul respectiv. Și curățenia cam lasă de dorit, peisajul tomnatic, cu frunze căzute peste tot, accentuând această impresie. 
 Pe mijlocul străzii este amenajată și o parcare, destul de generoasă, în rest mașinile sunt parcate pe marginea trotuarului. Blocurile pe această stradă au trei etaje și majoritatea sunt reabilitate termic, cu fațadele vopsite în culori felurite, alb, crem, roz „somon”, așa încât aspectul estetic al zonei este neuniform. Printre blocuri, se zăresc și vreo două case, înconjurate de copaci. Am intrat, de curiozitate, la întâmplare, și într-o scară de bloc. Am descoperit, aproape de ușa de la intrare, o băncuță albă, acoperită cu un ștergar roșu și alături un scaun, acoperit, de asemenea, cu o stofă lucioasă și înflorată. Aproape de avizier, o măsuță și un scaun din lemn, acoperite, la rându-le, cu ștergare în dungi, roșii, crem și maro. Pe măsuță, o vază cu trei flori din plastic și un suport din inox, care seamănă cu o fructieră. Nu lipsesc nici florile în ghivece și poze cu animăluțe, atârnate pe pereți. 
 Când ies din scară, dau „nas în nas” cu un pui de pisică, negru, zgribulit de frig.  În spatele blocurilor, mașini parcate, spații verzi neamenajate, unele îngrădite, pereții scărilor colorate cu graffiti. În fața unui bloc, o mică grădiniță, acoperită cu frunze galbene, în care parcă s-a refugiat tot soarele zilei. O bancă și o măsuță improvizată, sub care sunt îngrămădite o mulțime de nimicuri, sunt înconjurate de copaci, arbuști și flori și multă… liniște.     
    „Pe trotuar în permanență este parcată o remorcă mare”
 Ce își doresc locuitorii din această zonă? O parte, care au copii, vor un loc de joacă, de care duce lipsă această zonă. „Ar trebui amenajat un loc de joacă pentru copii, nu avem așa ceva aici și ar fi necesar. Copiii se joacă în stradă, printre mașini,  este destul de periculos. Loc ar fi în spatele blocului, unde poate fi amenajat un astfel de loc de joacă. În rest este bine, este o zonă liniștită. Curățenia este în regulă, gunoiul este luat în fiecare zi, spre deosebire de alte cartiere din oraș, Sud sau Bahne, este bine. Strada este iluminată, câini nu prea sunt”, ne-a spus Eliza Dici. 
 Alți cititori sunt de părere că strada nu arată prea bine. „E o stradă specifică și reprezentativă pentru acest municipiu, adică plină de gropi, unele plombate aiurea, noroi și gunoaie pe spațiile verzi la greu… Domnul primar să vină și el pe jos să își murdărească pantofii de noroiul de pe trotuar, nu cu mașina că și-o face bucăți prin gropile din asfalt”, ne-a scris pe site-ul ziarului „un locuitor de pe strada Culturii”.
 O altă focșăneancă, ce locuiește pe această stradă, ne-a semnalat faptul că pe unul din trotuare este parcată mereu o remorcă, așa încât pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă. „Pe strada Culturii din Focșani, pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă, pentru că pe trotuar în permanență este parcată o remorcă mare și una sau chiar două mașini. Când am vrut să trec pe trotuar, pe partea stângă, mi-am agățat și mi-am rupt mâneca în gard. Când am vrut să trec pe partea dreapta, mi-au intrat tocurile în noroi… Poate ar fi ceva de făcut, nu?„, ne-a semnalat Elena Viorica. 
 „Monitorul vine pe strada ta!” continuă și săptămâna viitoare, cu relatări de pe o altă stradă din Focșani. Până atunci, vă așteptăm propunerile și sugestiile despre zona în care locuiți, pentru a veni să vă vizităm. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?