Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ministrul liberal al Sănătăţii l-a demis pe Mândrilă pentru datoriile lui Moise


   Constantin Mîndrilă nu mai este managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. El a fost demis vinerea trecută, printr-un ordin al ministrului sănătății, ca urmare a faptului că Spitalul Județean a acumulat datorii timp de trei luni consecutiv. Mîndrilă a preluat spitalul de la fostul manager pedelist Nicolae Moise cu o datorie imensă, de 15, 8 milioane lei (peste 158 miliade lei vechi) și a reușit în mai puțin de un an să reducă datoriile până la 11,1 milioane lei. Ministrul Eugen Nicolăescu nu a ținut cont de această situație și a semnat demiterea lui Mândrilă, deși în luna septembrie, la Focșani, întrebat chiar de reporterul nostru Roxana Sava despre datorii, afirmase că „dacă aici managerul nu a înregistrat el ci le are din urmă și nu este vina lui, atunci nu are nicio problemă cu legea și o să încercăm să vedem cum să îl ajutăm”.
Mirela Cotea, managerul Spitalului Comunal Vidra, și-a depus demisia, după cum se arată într-o informare a Ministerului Sănătății, înainte de a primi ordinul de demitere.
   Constantin Mîndrilă a fost demis din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. În aceeași situație se află și Mirela Cotea, directorul Spitalului Comunal Vidra. Decizia de demitere a celor doi aparține ministrului sănătății, liberalul Eugen Nicolăescu și a fost luată, scrie în ordinul de demitere, ca urmare a datoriilor acumulate de unitățile spitalicești conduse de cei doi, timp de trei luni consecutiv. Mirela Cotea își depusese demisia înainte de a primi ordinul de demitere. „În urma analizelor și evaluărilor trimestriale ale managerilor unităților sanitare cu paturi din subordinea MS, precizăm faptul că cinci dintre aceștia au înregistrat arierate, timp de 3 luni consecutiv: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Spitalul CFR Constanța, Spitalul Clinic CF Iași, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon Focșani și Spitalul Comunal Vidra”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății. 
   Conform Legii numărul 194/2013 pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, contractul de management și, respectiv, contractul de administrare încetează „în cazul existenței a 3 luni consecutive de plăți restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale”.
Mîndrilă a preluat spitalul cu datorii imense
   Constantin Mîndrilă a devenit manager al Spitalului Județean Focșani după ce a obținut la concursul pentru ocuparea funcției nota 9,58. El a câștigat concursul în luna noiembrie a anului 2012 și a fost învestit în funcție la începutul lunii decembrie anul trecut. De atunci și până acum, în mai puțin de un an, Mîndrilă a reușit să facă schimbări importante. Printre acestea se numără mutarea Secției de Reumatologie dintr-o clădire veche, cu risc seismic ridicat și fără nicio condiție, într-o clădire nouă unde pacienții și medicii beneficiază de tot confortul. 
   În luna iulie a.c., Mîndrilă a fost chemat la Ministerul Sănătății pentru a semna actul adițional conform căruia managerii care au datorii trei luni consecutiv vor fi demiși. Atunci, Mîndrilă i-a informat pe reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la situația de la Spitalului Județean Focșani, respectiv despre datoriile pe care le are unitatea și care au fost lăsate de vechea conducere și a semnat actul adițional, dar cu o serie de obiecțiuni. Atunci, Mîndrilă a prezentat întreaga situație ministrului sănătății.
   Constantin Mîndrilă a arătat că „la data de 1 decembrie 2012 când am preluat Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani, acesta avea datorii de 15.887.319 lei. În primele 5 luni ale anului, de când am preluat conducerea instituției, prin eforturi susținute, am reușit să reduc datoriile unității spitalicești la 11.140.088 lei. A achita integral datoriile restante ale spitalului este o misiune imposibilă în momentul de față (iulie-n.r), deoarece situația financiară a instituției se prezintă astfel: în luna decembrie 2012 suma primită de către spital de la CAS Vrancea conform contractului pentru servicii medicale prestate a fost de 2.180.401 lei. Sumă total insuficientă și pentru plata cheltuielilor salariale, întrucât în luna decembrie 2012, dupa reîntregirea salarială conform reglementărilor legale în vigoare, fondul de salarii a fost de 4.146.105 lei. Pentru a putea face față acestei situații limită și pentru a plăti cel puțin drepturile bănești aferente personalului unității, în luna ianuarie 2013, am fost nevoiți să facem o factură în avans din prestările de servicii ale lunii ianuarie 2013, situație ce s-a perpetuat și în celelalte luni ale anului în curs”.
Bani insuficienți și pentru plata salariilor
   Mîndrilă a mai arătat în obiecțiunile pe care le-a făcut la semnarea actului adițional că pentru trimestrul I al anului în curs finanțarea de la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a avut la bază media lunară a anului 2012, ceea ce înseamnă că banii primiți au fost mult mai puțini decât suma de care are nevoie spitalul pentru a funcționa în condiții bune. Lunar, spitalul are nevoie de suma de 5.730.553 lei, bani pe care nu îi primește. 
   „Contractul încheiat cu CAS Vrancea pentru anul 2013 este în valoare totală de 40.699.988 lei, din care pentru perioada ianuarie – mai ni s-a alocat suma de 22.941.000lei, rămânând pentru următoarele 7 luni suma de 17.758.988 lei , adică o medie lunară de 2.563.998 lei. Sumă care, așa cum am arătat, este mai mult decât insuficientă pentru cerințele unității sanitare, reprezentând doar aproximativ 60% din plata salariilor, fără a se putea lua în discuție achitarea altor datorii, cum ar fi: utilități, servicii, furnizori”, a explicat Mîndrilă. 
   El a mai arătat că unitatea sanitară face eforturi foarte mari pentru a le putea oferi bolnavilor tratamentul, hrana și toate îngrijirile de care aceștia au nevoie, dar și pentru a achita salariile și pentru a plăti o parte din utilități. „O altă cauză majoră care duce la subfinanțarea evidentă și constantă a Spitalului Județean de Urgență «Sf Pantelimon» Focșani, punând instituția în imposibilitatea de a achita datoriile, o constituie nedecontarea integrală de către CAS Vrancea a serviciilor medicale prestate. Banii primiți lunar de la CAS Vrancea nu sunt suficienți nici măcar pentru plata  cheltuielilor salariale și a utilităților. Astfel, unitatea sanitară face eforturi disperate să găsească metode alternative pentru a-și putea desfăsura activitatea și, mai ales, pentru a putea asigura bolnavilor medicația și materialele sanitare necesare (de exemplu: solicităm avans de la CAS Vrancea pentru plata integrală a salariilor și parțial a utilităților)”, a explicat Mîndrilă în situația prezentată ministrului sănătății. 
Bugetul nu prevede cheltuielile necesare pentru situațiile de urgență
   Fiind cea mai mare unitate sanitară din județ și singurul spital de urgență din Vrancea, aici se tratează cele mai grave și mai complexe cazuri medicale, lucru care inevitabil duce la creșterea costurilor serviciilor medicale acordate. Deși serviciile medicale realizate peste valoarea contractată nu sunt decontate de CAS Vrancea, spitalul are obligația legală și morală de a trata pacienții, neputând condiționa sau programa tratarea bolnavilor în funcție de bugetul alocat.„Bugetul unității sanitare nu prevede nici cheltuielile necesare pentru situațiile de urgență, de aceea ori de câte ori venim în ajutorul pacienților în situații deosebite, echilibrul financiar al unității sanitare este zdruncinat. Această situație a fost comunicată deseori atât Ministerului Sănătății, cât și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea. În concluzie, Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani deși, reprezintă un sector sensibil și vital pentru cetățenii judetului  Vrancea, are la momentul actual o situație financiară critică, ce nu îi permite să iși desfășoare activitatea în condiții minime normale.  Dat fiind situația în care se află Spitalul Județean, situație pe care, cu profund respect, am considerat oportun să v-o aduc la cunoștință,  am semnat actul adițional la Contractul de Management nr. 58/21.12.2012, cu unele obiecțiuni deoarece așa cum am arătat mai sus, în condițiile date este imposibil de respectat clauza impusă”, a mai arătat Mîndrilă în documentul trimis Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Auditul a constatat jaful de la Spitalul Județean
   Mîndrilă a prezentat situația gravă a spitalului la București și cu toate acestea nu s-a ținut cont de datoria colosală cu care a fost preluat acest spital nici de faptul că s-a reușit achitarea unei părți din datorie, și nici că din banii primiți de la CAS se achită doar 60% din salarii și atât. 
   În plus, jaful de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani din timpul cât Nicolae Moise a fost manager, a fost constatat și de Auditul Gărzii Financiare, existând și mai multe dosare în lucru la Parchet și Poliție. Cu toate acestea, ministrul Nicolăescu nu a ținut cont de nimic. A constatat că spitalul a acumulat datorii timp de trei luni consecutiv și a acționat în consecință, adică l-a demis pe manager. 
   Mîndrilă crede că este victimă colaterală. „Sunt o victimă colaterală a sistemului întrucât alții au făcut aceste datorii, iar eu suport consecințele. Eu am renegociat la minimum toate contractele pentru a putea face economie. Noi furnizăm servicii la o valoare dublă decât încasăm”, a explicat Mîndrilă. Acesta ne-a spus că nu știe dacă va contesta ordinul emis vinerea trecută de ministrul sănătății. 
Ministrul a uitat ce a spus la Focșani
  În luna septembrie a.c., Eugen Nicolăescu a venit la Focșani. Atunci, oficialul liberal a precizat că managerul Spitalului Județean nu trebuie să se teamă că va fi demis în condițiile în care a preluat unitatea cu mari datorii, dacă el nu a cumulat datorii timp de trei luni consecutiv. „De la 1 iulie a intrat în vigoare prevederea cum că managerii de spitale care cumulează datorii timp de trei luni consecutiv vor fi demiși, este modificarea legii 95/2006. Legea nu poate opera retroactiv, ea a intrat în vigoare de la 1 iulie, deci avem iulie – august – septembrie. La 15-20 octombrie vom evalua situațiile financiare pe fiecare spital și dacă vom constata un asemenea lucru, tragem linie și cine a greșit pleacă acasă, cine a făcut cum trebuie își continuă activitatea. Nu cunosc amănunte despre situația Spitalului Județean, dar dacă aici managerul nu a înregistrat el, ci le are din urmă și nu este vina lui, atunci nu are nicio problemă cu legea și o să încercăm să vedem cum să îl ajutăm”, a precizat ministrul în luna septembrie. 
   Liberalul Nicolăescu a uitat însă de declarația făcută la Focșani. Sau poate că nu se pricepe prea bine la economie – finanțe, căci este evident că au fost acumulate datorii pe lunile iulie – august – septembrie de vreme ce trebuie achitate mai întâi facturile vechi. Nu poți plăti factura la curent pe luna iulie, de exemplu, dacă ai datorii din ianuarie. 
Demitere și la Spitalul Vidra
   În ceea ce o privește pe economista Mirela Cotea, ea a devenit manager al Spitalului Comunal Vidra în luna octombrie a anului trecut. Începând cu data de 1 august 2012, ea a ocupat funcția de manager cu delegație după care s-a înscris la concursul pe care l-a susținut în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie 2012, moment în care a devenit manager cu acte în regulă. Înainte de a primi ordinul de demitere, Mirela Cotea își depusese demisia după cum se arată chiar în informarea Ministerului Sănătății. Ieri, aceasta nu a putut fi contactată pentru a-i consemna punctul de vedere. 

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?