Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Bușoi (CNAS): Bugetul alocat sănătății pentru 2014 va fi mai mare decât anul acesta


   Bugetul alocat sănătății pentru anul 2014 va fi mai mare decât anul acesta, a declarat joi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi. „Săptămâna viitoare Guvernul României va stabili suma alocată sistemului sanitar, după care bugetul va intra în dezbatere în Parlament”, a spus Bușoi într-o întâlnire cu presa. Președintele CNAS a precizat că în 2014 zona finanțării spitalelor trebuie privită cu atenție și a spus că trebuie să se pună accent pe spitalizarea de zi și pe ambulatoriul de specialitate.
   Cristian Bușoi a menționat că în 2014 CNAS va avea mai multe provocări: „Este vorba de lista de medicamente compensate și gratuite, care trebuie extinsă, trebuie avut în vedere că plata furnizorilor începând din februarie 2014 trebuie făcută la 60 plus 30 de zile potrivit noilor reglementări europene”, a spus Bușoi.
   Președintele CNAS s-a referit și la patologia hepatitei, intenția de a aproba tripla terapie pentru hepatita C, în condițiile în care se aprobă noua listă de medicamente. El a făcut referire la o recentă întâlnire avută la Bruxelles, unde Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de incidența mare a hepatitei B și C comparativ cu alte țări. „A doua mare provocare pentru CNAS pentru 2014 este preluarea programelor de la Ministerul Sănătății. Dacă nu vom prelua și finanțarea pentru ele nu vor putea fi gestionate satisfăcător, este vorba de programul de vaccinare, dar și de alte programe pentru care trebuie rezolvate anumite aspecte tehnice. Probabil că din 1 februarie 2014 MS va stabili strategia generală pentru toate programele de sănătate, finanțarea fiind asigurată de CNAS”, a arătat Cristian Bușoi.
   Bușoi a mai anunțat că noul Contract cadru pentru furnizarea serviciilor medicale pentru anul viitor și normele de aplicare ale acestuia vor intra în vigoare la 1 februarie. „Până la sfârșitul anului se va definitiva contractul cadru și normele de aplicare, iar în luna ianuarie se va trece la contractare, astfel încât la 1 februarie să poată intra în vigoare noul contract cadru”, a conchis Bușoi. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?