Pricopie: Fonduri europene neutilizate, alocate pentru investiții în școli

0
348


   Sumele din fondurile structurale europene pe 2007-2013 neutilizate pe anumite programe vor fi folosite pentru finalizarea proiectelor de investiții în școli, a declarat vineri ministrul Educației și Cercetării, Remus Pricopie. „Din sumele neutilizate pe anumite programe, de exemplu transporturi sau mediu, aceste sume vor fi direcționate către Ministerul Dezvoltării — Programul de Dezvoltare Regională — și destinate finalizării proiectelor de investiții, respectiv școli. Am discutat la începutul anului școlar că avem 1.400 de obiective începute și neterminate. Vom folosi atât cât se poate din această sumă și vorbim de o sumă cuprinsă între 200 și 350 milioane de euro. Și din această sumă, probabil că vor merge (banii — n.r.) cu precădere către școli, dar este posibil să meargă și către alte tipuri de obiective”, a precizat Pricopie.
   Cât privește fondurile structurale europene ce vizează perioada 2014-2020, ministrul Educației a spus că sunt o serie de sume pe care Educația le poate accesa. „Avem odată componenta de resurse umane, așa cum a fost și în actualul ciclu, avem componenta de dezvoltare regională, unde de data aceasta avem din start 700 milioane de euro pentru infrastructura educațională — grădinițe, școli, creșe, universități. Avem, de asemenea, competitivitatea, unde universitățile pot accesa bani pentru proiecte de cercetare. În principal, avem agenda digitală, componenta de administrație publică, unde la fel universitățile pot accesa bani”, a spus Pricopie.
   Potrivit lui, decontările de la Bruxelles au crescut mult în acest an față de 2012. „Am reușit să recuperăm pierderile pe actualul ciclu bugetar 2007-2013. Ca un element de comparație, anul trecut au fost decontate de la Bruxelles aproape 75 milioane de euro, pe POSDRU, în timp ce anul acesta au fost deja decontate 500 milioane de euro și sper ca în anii care urmează să știm să folosim această resursă pe această componentă atât de importantă”, a explicat Pricopie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here